UniCredit u BiH i EBRD potpisali ugovor o posebnoj kreditnoj liniji za razvoj konkurentnosti malih i srednjih poduzeća

Mala i srednja poduzeća, za uspješnu realizaciju kredita kojim će pospješiti svoju konkurentnost, dobiti će novčani poticaj

198
UniCredit BiH

UniCredit u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 10 miliona eura, od kojih će 5 miliona biti realizirano kroz saradnju s UniCredit Bank d.d. Mostar i 5 miliona eura u saradnji s UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Standardi Evropske unije

EBRD je uz potporu Evropske unije, osigurao sredstva kroz Program podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća zapadnog Balkana. Program je namijenjen kratkoročnom i dugoročnom finansiranju malih i srednjih poduzeća s ciljem usklađivanja njihovog poslovanja sa zahtjevima i standardima Evropske unije.

Ovaj kreditni proizvod EBRD-a je osiguran iz sredstava Evropske unije kroz IPA (Instrument pristupne pomoći) Fond, u iznosu od 1,5 miliona eura.

Poseban značaj ovog kreditnog proizvoda je što će klijenti po završetku i verifikaciji projekta dobiti bonus u iznosu od 15 posto vrijednosti kredita.

Ovim kreditnim proizvodima UniCredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu potpore malih i srednjih poduzeća na putu njihovog razvoja i konkurentnijeg položaja na tržištu, usklađujući svoje poslovanje sa pravilima i regulativom Evropske unije.

Krajnji cilj jeste da se ovim kreditnim proizvodima omogući razvoj malih i srednjih preduzeća, te na taj način pruži prilika za približavanje tržištu Evropske unije i jačanja privrede u Bosni i Hercegovini.

“Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije.  Naš okvirni program  osigurava potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se UniCredit u BiH pridružio našim naporima.  Angažiranje ovako snažnog i cijenjenog partnera će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim poduzetnicima biti široko prihvaćena”, rekao je prilikom potpisivanja ovog ugovora Ian Brown direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

“Zadovoljstvo nam je s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om pokrenuti povoljnu kreditnu liniju za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, koji mogu biti zamajac snažnijeg rasta gospodarstva naše zemlje”, rekao je Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

Unapređenje poslovanja

”UniCredit pruža priliku malim i srednjim preduzećima da, uz pomoć ove kreditne linije, unaprijede svoje poslovanje. Također, na taj način, Banka podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja ovog dijela privrede. Povoljan kredit, uz zagarantovan bonus, idealna su prilika za sve bh. kompanije koje žele da poboljšaju svoju konkurentnost. Zadovoljstvo nam je što nas je EBRD i ovog puta prepoznao kao partnera na još jednom značajnom projektu”, naglasio je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Sve informacije o proizvodima „Krediti za finansiranje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” bit će dostupne u poslovnicama UniCredita širom Bosne i Hercegovine, kao i na web stranicama www.unicredit.ba i www.unicreditbank-bl.ba.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here