Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Ivica Šmigoc, direktor Schachermayera

Globalni pozitivni trendovi pomogli su da naši sposobni poduzetnici iskoriste priliku i unaprijede svoje poslovanje, što je kod većine dovelo do rasta u prethodnoj godini

268
Ivica Šmigoc

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?
“U dijelu u kojem je utjecala domaća vlast, ne mogu reći da se nešto bitno popravilo. Na infrastukturnim projektima nije urađeno ništa, zakoni koji su odavno pripremljeni, a koji bi trebali poboljšati poslovni ambijent još nisu usvojeni. Sa druge strane, globalni pozitivni trendovi pomogli su da naši sposobni poduzetnici iskoriste priliku i unaprijede svoje poslovanje, što je kod većine dovelo do rasta u prethodnoj godini”.

Sigurnost poslovanja

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?
“Najveći izazov sa kojima se, inače, susrećemo je sigurnost poslovanja, koja se ogleda u problemima naplate potraživanja i nepostojanja adekvatih mehanizama zaštite. Pored toga, aktualna situacija sa odlivom radne snage, koja pogađa dosta firmi iz sektora u kojima mi djelujemo, sigurno negativno utječe na razvoj poslovanja”.

Poreska politika

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?
“Usklađivanje poreske politike koja će biti stimulativna za zapošljavanje i povećanja plaća, što je neophodno ako želimo zaustaviti enormni odliv radne snage. Time će se povećati i kupovna moć stanovništva, što bi trebalo pozitivno utjecati i na kompletan poslovni ambijent. Stvaranje pravnog okvira u kojem će biti zaštićene firme i pojedinci koji nastoje korektno poslovati i čime će se onemogućiti malverzacije, korupcija i prevare”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here