BDP u RS porastao 3,8 posto, a u Federaciji BiH 3 posto

U trećem kvartalu prošle godine bruto dodata vrijednost iznosila je 2,29 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode, umanjenog za subvencije na proizvode, iznosila 456.650 KM

250
BDP

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju 2018. godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,75 milijardi KM i imao je pozitivnu stopu rasta od 3,8 posto u odnosu na isti period 2017. godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Dodata vrijednost

U trećem kvartalu prošle godine bruto dodata vrijednost iznosila je 2,29 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode, umanjenog za subvencije na proizvode, iznosila 456.650 KM.
Bruto dodata vrijednost u posmatranom periodu realno je veća za 6,8 posto u djelatnostima trgovine, saobraćaju i skladištenju, te hotelijerstvu i ugostiteljstvu i djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane.
U poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu bruto dodata vrijednost povećana je za 5,8 posto, a u građevinarstvu za 4,5 posto.

Prerađivačka industrija

Bruto dodata vrijednost bila je realno manja u prerađivačkokoj industriji za 2,4 posto.
Bruto domaći proizvod u Federaciji BiH za treće tromjesečje 2018. godine, prema prvoj procjeni, realno je veći za 3,0 posto u odnosu na isto tromjesečje 2017. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here