UNAPRIJEDITI SIGURNOST NA CESTAMA I KONKURENTNOST PRIJEVOZNIKA

Deklaracija o sigurnosti prometa na cestama ima za cilj smanjivanje broja smrtonosnih i ozbiljnih povreda u cestovnom prometu te poduzimanje konkretnih mjera na unapređenju sigurnosti

211
Regionalne ceste

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za odobravanje akata usvojenih na sastanku ministara prometa zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan 25. 4. 2018. godine u Ljubljani, te usvojilo izvještaj sa ovog sastanka.

Prijelazne tačke

Riječ je o Deklaraciji o sigurnosti prometa na cestama i Zajedničkoj deklaraciji o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama, koje su podržali ministri prometa/predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Deklaracija o sigurnosti prometa na cestama ima za cilj smanjivanje broja smrtonosnih i ozbiljnih povreda u cestovnom prometu te poduzimanje konkretnih mjera na unapređenju sigurnosti, uz intenziviranje nacionalnog i regionalnog djelovanja, kao i jačanje saradnje u Evropi.

Ekonomski gubici

Zajedničkom deklaracijom o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama želi se ojačati saradnja radi smanjivanja administrativnih procedura prilikom prelaska državnih granica, kako bi se ublažili ekonomski gubici prijevoznika i unaprijedila regionalna konkurentnost.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here