Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Safudin Čengić, direktor Centrotransa

Uvođenje dodatnih akciza te kontinuirani rast cijena goriva imali su negativan efekat na ukupne poslovne rezultate svih privrednih subjekata, a posebno onih koji se bave prijevozom putnika ili roba

165
Safudin Čengić

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Teško je očekivati da u iznimno lošem političkom ambijentu možete imati povoljan poslovni ambijent. Ova godina bila je izborna i nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, umjesto prijeko potrebnih reformi, bavili su se predizbornom kampanjom i osiguravanju raznih povoljnosti za podobne i potencijalne glasače. Čak ih ni svima vidljiv egzodus najkvalitetnijih mladih kadrova nije potaknuo na donošenje potrebnih mjera za zaustavljanja odliva produktivnih i prijeko potrebnih kadrova. Nepostojanje potrebnog ambijenta, koji podrazumjeva vladavinu zakona, državnu administraciju opredijeljenu ka rješavanju prepreka za investitore, obezbjeđenje poticaja za one koji investiraju, zapošljavaju i pune razne fondove i budžete, BiH ne stavlja u krug zemalja koje se smatraju pogodnim za ulaganje i dugoročno poslovanje.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Uvođenje dodatnih akciza te kontinuirani rast cijena goriva imali su negativan efekat na ukupne poslovne rezultate svih privrednih subjekata, a posebno onih koji se bave prijevozom putnika ili roba. Tokom 2018. godine, samo po ovome osnovu, Centrotrans je imao povećanje troškova za više od 1,3 miliona KM. Ovaj iznos nije se mogao niti imao kome fakturirati već je pokriven iz vlastitih izvora čime je dovedena u pitanje profitabilnost ukupnog poslovanja.  Pored toga, Centrotransu, koji građanima Sarajeva može osigurati kvalitetnu prijevoznu uslugu i time riješiti dugogodišnji problem sa kojima se susreću, zbog neodgovornog pristupa pojedinaca u izvršnoj vlasti, godinama se onemogućava da to na zakonit način i uradi, čime smo stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na javno preduzeće.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Svaki nivo vlasti trebao bi, bez odlaganja, pristupiti donošenju nove ili izmjeni postojeće zakonske regulative kojom se stvaraju preduslovi za lakše poslovanje privrednih subjekata u BiH. Više je prioriteta i oni su navedeni o dokumentu Šta poslodavci očekuju od nove vlasti koji su udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i FBiH dostavili svim političkim subjektima koji participiraju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Promatrajući ustavnu nadležnost, kao i djelatnost kojom se Centrotrans bavi, na nivou Kantona Sarajevo prioritetno je donijeti Zakon o prijevozu u KS, Zakon o dualnom obrazovanju, Zakon o posredovanju u zapošljavanju, ukidanje parafiskalnih nameta….., na nivou FBiH Zakon o izmjenama Zakona o cestovnom prijevozu, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima.… a na nivou države izmjene Zakona o PDV kojim bi se pomjerio rok plaćanja, odnosno plaćanje PDV-a po naplati fakture za obrtnike i mala preduzeća. Mišljenja sam da tokom 2019. godine svi nivoi vlasti moraju zasijedati u kontinuitetu kako bi nadoknadili propušteno u 2018. godini, odnosno donijeli prijeko potrebne zakone, ali i usvojiti niz mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta te zaustavljanja odliva kadrova iz BiH.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here