Uvoz robe iz BiH i centralne Srbije na Kosovo na minimumu

Roba iz Srbije i BiH nadomještena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na policama prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske

174

Na Kosovo je u decembru uvezena roba iz BiH i centralne Srbije ukupne vrijednosti 290.000 eura, a u istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona eura.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je uvoz robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100 posto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomještena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na policama prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrijednosti 250.509 eura i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrijednosti 41.059 eura.

Prema podacima carinske službe, sa prijelaza Jarinje, Bijela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku “zemlje uvozinika”. Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o stopostotnim carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH.

Brašno, mlijeko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cijenam uvećanim za 35 do 45 posto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije, javljaju mediji.

Najveći rast cijena zabilježen je u industriji mesa, zbog čega se suho goveđe meso prodaje po cijenama od 12 do 18 eura po kilogramu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here