Francuski Vinci preuzeo beogradski aerodrom

Ukupna vrijednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi eura i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrijednosti ikada provedene u Srbiji

185

Francuska kompanija Vinci Airports preuzela je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, nakon što je uplatila koncesiju u iznosu od 501 milion eura.

Ukupna vrijednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi eura i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrijednosti ikada provedene u Srbiji.
Na taj način ova kompanija, čija podružnica u Srbiji nosi naziv Vinci Airports Srbija, postala je operater aerodroma “Nikola Tesla” na period od 25 godina, dok Srbija ostaje vlasnik aerodroma, saopćeno je iz Vlade Srbije.
Tokom trajanja koncesije, kompanija “Vinci Airports Srbija” dužna je uplaćivati koncesionu naknadu svake godine, kao i provoditi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima i u skladu s Ugovorom o koncesiji.
U prvih pet godina bit će izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.
Francuska kompanija Vinci Airports planira da aerodrom “Nikola Tesla” postane regionalno čvorište, kao i da broj putnika koji ga koriste trostruko poveća.
Kompanija Vinci Airports globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju. Zapošljava 12.000 ljudi širom svijeta.
Vinci Airports je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde eura. Rast saobraćaja nastavljen je i u ovoj godini.
U saopćenju nacionalnog avio-prevoznika “Air Srbija” pozdravljeno je preuzimanje aerodroma “Nikola Tesla”, a izvršni direktor “Air Srbije” Branislav Malović rekao je da je dolazak francuske kompanije izuzetno značajan podsticaj za dalji razvoj, modernizaciju i unapređenje poslovanja beogradskog aerodroma.
IFC, članica Grupe Svjetske banke, saopćila je da osigurava finansijski paket vrijedan 182 miliona eura novom privatnom koncesionaru aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, “Vinci Airports Srbija”.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here