Cijene nafte pale više od 2 posto

Naime, od početka oktobra cijene nafte su potonule više od 20 posto i zaronile na najniži nivo u godinu dana jer su najveći svjetski proizvođači povećali proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu

130

Nakon dvije sedmice rasta, prošle su sedmice cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od 2 posto jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda izazvati pad potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je skliznula 2,3 posto, na 60,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 51,20 dolara.

Cijene rasle zbog OPEC-a

Prethodnih sedmica cijene nafte su rasle jer su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene.

OPEC će od januara iduće godine smanjiti proizvodnju za 800 hiljada barela dnevno, a neovisni proizvođači za 400 hiljada barela, što čini više od 1 posto globalne potražnje.

Međutim, uspon cijena prekinut je nakon što je objavljen niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, posebno kineske.

Kinesko tržište

U novembru je u odnosu na oktobar pala prerada nafte u kineskim rafinerijama, što ukazuje na slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

“Cijene nafte našle su se pod pritiskom zbog slabih privrednih pokazatelja iz Kine, zbog čega je smanjen entuzijazam ulagača koji su očekivali znatniji rast potražnje u 2019. godini”, kaže Andrew Lipow, predsjednik kompanije Lipow Oil Associates.

Zbog toga na tržištu ponovo vlada bojazan da će, bez obzira na smanjenje proizvodnje, ponuda biti veća od potražnje, što je i dosad pritiskalo cijene.

U SAD rekordna proizvodnja

Naime, od početka oktobra cijene nafte su potonule više od 20 posto i zaronile na najniži nivo u godinu dana jer su najveći svjetski proizvođači povećali proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz, nakon uvođenja američkih sankcija, nije pao onoliko koliko se očekivalo.

Proizvodnja najvećih svjetskih proizvođača – OPEC-a, Rusije i SAD – porasla je od kraja 2017. godine za 3,3 miliona barela dnevno, na 56,38 miliona, čime se pokriva gotovo 60 posto globalne potrošnje.

Pritom se u SAD, prema vladinim podacima, trenutno proizvodi rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

Ipak, očekuje se rast cijena nafte u prvoj polovini 2019.

Barclays procjenjuje porast nafte

Što se iduće godine tiče, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je u najnovijem mjesečnom izvještaju da će manjak u ponudi nastupiti u drugom tromjesečju 2019., pod uvjetom da članice OPEC-a i drugi ključni proizvođači poštuju dogovoreno.

IEA je zadržala prognozu za 2019. o rastu globalne potražnje za naftom na 1,4 miliona barela dnevno, nepromijenjeno u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, dok u ovoj godini očekuju rast za 1,3 miliona barela dnevno.

Analitičari Barclaysa procjenjuju, pak, da bi u prvoj polovini 2019. cijene nafte mogle porasti zbog smanjenja zaliha, izvoznih rezova Saudijske Arabije i isteka roka u kojima su neke zemlje bile izuzete od američkih sankcija na kupovinu iranske nafte.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here