James Quincey, glavni izvršni direktor Coca-Cole postat će 14. predsjednik Upravnog odbora i nasljednik Muhtara Kenta. Kent će se u aprilu slijedeće godine povući u penziju, poslije 41 godine provedene u kompaniji. Kent je karijeru u Coca-Coli započeo još 1978. godine, a na početku karijere je, između ostalog, radio kao vozač dostavnog kamiona.

Quincey će i nakon preuzimanja pozicije predsjednika Upravnog odbora u aprilu 2019., zadržati sadašnju funkciju glavnog izvršnog direktora kompanije, na kojoj je od 2017. godine. Kent je također, u periodu od 2009. do 2017., bio i predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Coca-Cole.

“Jedan od glavnih zadataka predsjednika je da osigura da kompanija ima kvalitetan plan naslijeđivanja ključnih ljudi. Oduševljen sam da je odbor za sljedećeg predsjednika imenovao upravo Jamesa Qunceya. On je pravi izbor za lidera koji će kompaniju odvesti na novi nivo i voditi kroz sljedeću dekadu”, izjavio je Kent. 

James Qincey, koji će biti 14. predsjednik u 132 godine dugoj povijesti Coca-Cole, kompaniji se pridružio 1996. godine, te je od tada obavljao niz različitih funkcija.

“Počašćen sam da sam odabran za sljedećeg predsjednika, i zahvalan na mentorstvu i podršci, kao i znanju koje sam dobio od Muhtara Kenta“, komentirao je Quincey.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here