Iron Mountain i posao koji raste kao pečurke poslije kiše

Iron Mountain pomaže organizacijama da smanje troškove i rizike povezane sa zaštitom i skladištenjem informacija.

360
BIERE, GERMANY - JULY 01: Server racks at the new data center of T-Systems, a subsidiary of Deutsche Telekom AG on July 01, 2014, in Biere, Germany. T-Systems is the largest German and one of the largest European IT services companies. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Rezultati istraživanja pokazuju da zaposlenik u administraciji prosječno godišnje provede šest sedmica tražeći dokumente koji nisu na svom mjestu, a nerijetko i odustaju od ove „nemoguće misije“. Američka kompanija Iron Mountain sa sjedištem u Bostonu, pomaže drugim kompanijama i organizacijama da smanje neefikasnost, rizike i troškove u vezi sa upravljanjem njihovim fizičkim i digitalnim informacijama. Iron Mountain upravlja bilionima informacija, uključujući neke od najvrjednijih historijskih artefakata, kulturnih dobara, poslovnu dokumentaciju, elektronske dokumente, medicinske dosijee, elektronsku poštu i drugu dokumentaciju za organizacije širom svijeta.

Organizacije iz svih oblasti i sektora, svih veličina, uključujući više od 95 posto Fortune 1.000 kompanija, angažiraju Iron Mountain za svog partnera iz oblasti upravljanja informacijama. Budući da joj je povjerenje ukazalo više od 220.000 organizacija širom svijeta, kompanija Iron Mountain može se pohvaliti mrežom nepokretnosti na više od 7,4 miliona kvadratnih metara sa više od 1.350 objekata u 45 zemalja, koji su posvećeni zaštiti i očuvanju onoga što je najbitnije njenim klijentima. Kompanija trenutno čuva više od 425 miliona kubnih stopa papirne dokumentacije, 10 biliona elektronskih poruka, 65 miliona kompjuterskih zaštitnih traka, 2,5 miliona personalnih računara i 20.000 servera, a spisak stalno raste. Da bi propisno zaštitila dokumentaciju i obezbijedila informacije, kompanija upošljava više od 21.000 stručnjaka širom svijeta. Godišnji prihod ove kompanije iznosi 3,5 milijardi dolara, a  na CEO poziciji je William Meaney.

Pečurke i sefovi

Kompanija Iron Mountain osnovana je 1951. godine u Livingstonu, 125 kilometara sjeverno od Njujorka. Osnivača kompanije Hermana Knausta njegovi poznanici prozvali su Kralj pečuraka, jer je svoje bogatstvo stekao gajenjem i prodajom pečuraka. Pošto mu je bilo potrebno više prostora za gajenje svojih proizvoda, 1936. godine kupio je napušteni rudnik gvožđa i oko 50 hektara zemljišta za 9.000 dolara. Međutim, do 1950. godine tržište pečuraka pretrpilo je promjene i Knaust je tražio alternativni način za korištenje rudnika kojeg je nazvao Iron Mountain (Gvozdena planina). Nakon Drugog svjetskog rata, Knaust je finansirao preseljenje u SAD velikog broja jevrejskih imigranata, koji su bili bez isprava jer su njihovi lični dokumenti bili uništeni. Tad je svijetom vladala strepnja zbog hladnog rata i atomske bezbjednosti.

Oba ova faktora uticala su na Knausta da uvidi potrebu za zaštitom podataka od uništenja izavanog ratovima ili nesrećama manjih razmjera. Nakon što je otvorio prve sefove u Iron Mountain, kao i kancelariju za prodaju u zgradi Empire State Building, Knaust je 1951. godine osnovao Iron Mountain Atomic Storage, a pošto je imao dara za publicitet, uspio je ubijediti istaknute ličnosti, kao što je bio general Douglas MacArthur, da posjete Iron Mountain. Prateći publicitet bio je rezultat marketinškog programa novog preduzeća. Prvi klijent kompanije bila je banka East River Savings Bank, koja je u blindiranim vozilima donijela mikrofilmove sa kopijama dokumentacije o depozitima i duplikate kartona deponovanih potpisa na čuvanje u novom objektu u planini. Za njom su ubrzo uslijedili drugi korporativni klijenti.

Kompanija Iron Mountain nastavila je svoj uspon na tržištu Njujorka i od prvobitnog objekta u napuštenom rudniku počela se širiti prema gradu. Prazan rudnik bio je prirodno mjesto za izgradnju podzemnog skladišnog objekta. Klijenti su povjeravali ovoj kompaniji svoju najvažniju dokumentaciju. Godine 1978. otvoren je prvi nadzemni objekat za skladištenje dokumentacije u Njujorku, namijenjen za čuvanje i druge usluge u vezi sa papirnim dokumentima.

Kompanija se proširila izvan tržišta Njujorka 1980. godine, kada je otvorila lokaciju u Novoj Engleskoj, da bi odgovorila sve većoj potrebi za zaštitom rezervnih kopija kompjuterskih podataka. Kompanija je nastavila dalje širenje u Novoj Engleskoj 1983. godine kupovinom New England Storage Warehouse u Bostonu. To je bila prva akvizicija preduzeća koju je izvršila kompanija Iron Mountain, a koja je omogućila kompaniji da odlučno stupi na tržište upravljanja zdravstvenom i pravnom dokumentacijom u Novoj Engleskoj. Do tog vremena, Iron Mountain je imala cjelokupan asortiman proizvoda koji čine temelje današnje kompanije. Tako je nudila usluge čuvanja i upravljanja papirnom dokumentacijom (uključujući krupne operacije na vertikalnim tržištima zdravstvenih i advokatskih usluga), usluge eksterne zaštite podataka, kao i zaštite važne dokumentacije na tržištima Njujorka i Nove Engleske.

Vrijeme širenja

Kompanija Iron Mountain je 1988. godine napravila veliki korak naprijed akvizicijom Bell & Howell Records Management, Inc., zavisnog društva Bell & Howell Corporation, čime je učetvorostručila svoju veličinu. Bell & Howell Records Management, kao tadašnja vodeća kompanija u ovoj djelatnosti, poslovala je na 12 glavnih tržišta u SAD, na kojima kompanija Iron Mountain nije imala nikakvog udjela. Zahvaljujući ovoj akviziciji, Iron Mountain je postao prvi davalac usluga na nacionalnom nivou u ovoj djelatnosti.

Kompanija je nastavila dalji rast, da bi 1995. godine ostvarila godišnji prihod veći od 100 miliona dolara. Do tog vremena formirano je okruženje koje je omogućilo konsolidaciju u oblasti pružanja usluga upravljanja dokumentima. U februaru 1996. godine kompanija Iron Mountain postala je javno preduzeće, koje je izvršilo dokapitalizaciju djelimično radi početka konsolidacije. Deceniju kasnije, Iron Mountain proslavila je svoj 10-godišnji jubilej kao javno preduzeće. Tokom ovog perioda, kompanija je znatno uvećala svoj prihod, geografsku raširenost i portfolio usluga. Ona je danas lider u ovoj djelatnosti u razvoju novih rješenja kako bi izašla u susret promjenljivim potrebama svojih klijenata, ali očekivanja su da će upravljati sadašnjim nosačima podataka (papir, film, magnetni nosači, itd.) još dugi niz godina.

Iron Mountain danas pruža širok spektar usluga, od fizičkog arhiviranja i čuvanja dokumentacije, preko skeniranja dokumenata, do čuvanja elektronskih baza uz uslugu pristupa, sigurnosnog uništavanja dokumentacije, skladištenja i čuvanja back-up traka, zaštite podataka na PC-ima i serverima, disaster recovery itd.

“Bolje sasjeckano nego pročitano” novi je slogan američkih ureda. Sa prihodom od tri milijarde dolara ostvarenim u 2009. godini i najširom platformom usluga koje pruža na većini globalnih tržišta, kompanija Iron Mountain prepoznata je kao “najpouzdaniji svjetski partner za usluge zaštite i čuvanja podataka”. Ispostavilo se da je Herman Knaust bio dalekovid u svojim prognozama, kada je 1952. godine rekao “Ovaj posao će rasti kao pečurke poslije kiše”. Iron Mountain je 2016. godine objavila završetak pripajanja kompanije Recall Holdings Limited prvenstveno kao transakciju akcija za približno dvije milijarde dolara.

 

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here