Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji, g. Jašarspahić i g. Mihok

Predstavnici Privredne komore FBiH, na poziv zamjenika šefa misije i konzula Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Attile Szepa, uzeli su učešće na petom “Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018”, organizovanom pod pokroviteljstvom Slovačke agencije za investiranje i trgovinu (SARIO) 13. novembra 2018. godine u Bratislavi. Tom prilikom, dobrodošlicu predstavnicima P/G komore FBiH je poželio i prethodni konzul Republike Slovačke u BiH, a sadašnji voditelj poslovnog centra pri Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Viktor Borecky.

“Slovakia Matchmaking Fair” je najveći međunarodni business–to–business (B2B) događaj u Republici Slovačkoj sa fokusom na bilateralnim razgovorima. Učešće na “Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018” je iskorišteno da se tokom B2B sastanaka predstavi Privredna komora FBiH sa svim svojim udruženjima, sa posebnim akcentom na automobilskoj industriji, koja je u posljednjem desetljeću doživjela veliki zalet i procvat u Republici Slovačkoj. Trenutno se u R. Slovačkoj proizvode automobili četiri velika brenda: Volkswagen, Kia, članica PSA grupacije i odnedavno Jaguar/Land Rover.

Također, tokom boravka u Bratislavi, posjećena je Trgovačka i industrijska komora Slovačke, na čelu sa predsjednikom Peterom Mihokom i direktorom Odjela za međunarodnu saradnju Jozefom Rajtarom. Tom prilikom se razgovaralo o trenutnim aktivnostima u komorama, trenutnoj ekonomskoj situaciji u obje države, mogućnostima povezivanja kompanija iz BiH sa kompanijama iz Slovačke sa ciljem ostvarivanja značajnije poslovne saradnje, te o mogućnostima zajedničkog djelovanja obje komore prema evropskim fondovima. Kao rezultat toga, verificiran je Memorandum o saradnji ove dvije komore koji će, u narednom periodu biti i zvanično potpisan.

Na osnovu već ranijih pregovora, upriličen je sastanak i sa državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Republike Slovačke Vojtechom Ferenczom, na kojem su predstavljene aktivnosti P/G K BiH. Ferencz je iskazao želju da u budućnosti Bosnu i Hercegovinu vidi kao zemlju partnera u svim aktivnostima koje provodi Republika Slovačka.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here