Na listi globalne konkurentnosti za 2018. godinu objavljenoj u srijedu, Bosna i Hercegovina se našla na 91. mjestu s ocjenom od 54,2 od mogućih 100 bodova.

Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 140 zemalja, odnosno 99 posto svjetskog BDP-a i 94 posto svjetske populacije.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019. s rang listom objavljuje svake godine Svjetski privredni forum (WEF). Budući da je ove godine promijenjena metodologija istraživanja, te poređenje rezultata sa prošlogodišnjim izvještajem nije moguća, WEF je napravio računicu za prethodnu godinu po novoj metodologiji. Po toj procijeni Bosna i Hercegovina je pogoršala svoju poziciju za jedno mjesto u odnosu na 2017. godinu kada se nalazila na 90. mjestu.

Metodologija se temelji na 12 stupova konkurentnosti – institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, finansijskom sistemu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije.

Pritom su ti stupovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

Tako je na ljestvici globalne konkurentnosti Bosna i Hercegovina najlošije rangirana u stupu inovacijske sposobnosti gdje se nalazi na 114.mjestu, pitanju institucija gdje drži 111. mjesto te tržištu proizvoda i poslovnoj dinamici gdje je zauzela 106. mjesto od ukupno 140.

Najbolju poziciju Bosna i Hercegovina je zauzela po pitanju zdravstvenog stupa konkurentnosti gdje drži 52. mjesto sa 85 od 100 bodova.

Po novoj metodologiji WEF-a, SAD je najkonkurentnija ekonomija u svijetu, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska i Japan. Na posljednjem mjestu je Čad.

Na listi globalne konkurentnosti zemlje iz susjedstva bolje su plasirale od BiH, pa je tako Slovenija zauzela 35. mjesto, Srbija 65., Hrvatska 68., a Crna Gora 71. mjesto.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here