Pripremila: Mirela Haskić

Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018, koji je održan krajem septembra, organizirala je Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Sajam je okupio učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz svijeta. Tokom tri dana trajanja SHF 2018  omogućeni su susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Halal industrija prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve popularnija. Multikulurne zajednice Azije, Evrope i Amerike prepoznale su značaj halal industrije i ulažu u nju. Halal tržište obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, zdravstvo i obrazovanje. Naročito je bitno obrazovanje o halalu, jer se na taj način bolje shvata njegov značaj. Tako je na Sarajevskom univerzitetu u proteklih deset godina razvijen master studij islamskog bankarstva”, rekao je na otvaranju Amer Bukvić, direktor BBI Banke.

Zahvaljujući naporima BBI organiziran je SHF koji potiče razvoj halal tržišta i obrazuje javnost o njegovom značaju.

Brojne prednosti certifikata

“Naš region može biti “zlatna vrata” za velike kompanije na halal tržištu iz zemalja GTC i jugoistočne Azije kako bi se organizirala proizvodnja i ušlo na evropsko halal tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cijele regije”, naglasio je Bukvić.

Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2018 putem video linka, ističući zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2018.

“Nadam se da će SHF biti održavan i narednih godina i postati najveći sajam halal industrije u jugoistočnoj Evropi. Malezija je lider u halal ekonomiji, sektoru koji nastavlja sa razvojem i rastom. Malezijski turisti veoma su zainteresirani za halal turizam u regiji jugoistočne Evrope. Potencijal za rast i razvoj halal industrije je ogroman. SHF može postati platforma za velika ulaganja u BiH i region, koji može zadovoljiti globalnu potražnju uključujući evropsko tržište”, istaknuo je premijer Mahathir.

Prvi Sarajevo Halal Sajam postavio je čvrste temelje kako bi se njegovo organiziranje nastavilo i u narednim godinama, a kako kaže predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, SHF 2018 je odlična priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u BiH, te naglasio da SHF 2018 može otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore.

U okviru panel diskusija predstavljene su brojne prednosti koje donosi halal certifikat te data objašnjenja šta je to zapravo halal hrana.

Učesnici prvog panela Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija govorili su šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata, a fokus panela bio je na unifikaciji halal standardizacije. Unifikacija halal standardizacije je nužna kako bi principi halala bili uspješno implementirani, zaključak je ovog panela.

İhsan Övüt, generalni sektretar Instituta za standarde i mjerenja islamskih zemalja (SMIIC), kazao je da bi sve zemlje trebale imati slične sisteme standardizacije.

“Standardi nisu nacionalni dokumenti već trebaju služiti čovječanstvu. Toga trebamo biti svjesni kada postavljamo standard, jer je unificirana standardizacija pretpostavka kvalitetne infrastrukture globalne halal industrije”, rekao je Övüt.

Inače, BiH je članica SMIIC Instituta, organizacije koja igra ključnu ulogu u standardizaciji halal oznake.

Biljana Baljaj, viša saradnica u Institutu za standardizaciju BiH naglasila  je da je naša zemlja pozicionirana kao kapija za trgovinu halal proizvodima i da je postala regionalno sjedište halal proizvoda.

Halal hrana je zdrava hrana, a halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače. Halal je znak povjerenja za potrošače, a za proizvođače alat koji im omogućava širenje tržišta i veću zaposlenost, što utiče pozitivno na čitavu ekonomiju, zaključak je drugog panela Kvalitet halal hrane i zdravlje potrošača.

“U BiH postoje institucije koje djeluju zajednički kako bi na bh. tržište bili plasirani zdravstveno ispravni proizvodi. Halal certifikat tim proizvodima daje dodatnu vrijednost”, rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Zurainah Musa, direktorica Berjaya Corporation, istaknula je da je proizvod sa halal certifikatom zdrav proizvod koji kod kupaca gradi povjerenje. Ukoliko potrošači vjeruju da je određeni proizvod zdravstveno ispravan i siguran, više kupuju taj proizvod, a za kompanije to znači više profita.

Šansa za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je Sarajevo Halal Fair2018, obišao štandove i razgovarao sa izlagačima.

“Moji utisci o SHF veoma su pozitivni. Prisutni su proizvođači sa svih strana svijeta. Uvozimo 50 posto hrane, a 50 posto naše zemlje je neobrađeno. Naše zemljište je čisto, nije zagađeno. Imamo potrebne količine vode. Halal tržište raste i u tome vidim veliku šansu. Danas sam saznao i neke detalje u vezi sa halal proizvodnjom”, poručio je Izetbegović i istaknuo da je halal proizvodnja šansa za BiH.

Tokom Info dana halal industrije, učesnici panela ukazali su na prednosti koje kompanijama donosi posjedovanje halal certifikata kako bi učvrstili poziciju na dinamičnom halal tržištu, koje bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj.

Veoma značajna pitanja iznesena su i u okviru posljednjeg panela, posvećenog islamskim finansijama, održanog posljednjeg dana SHF. Sektor islamskog bankarstva uspijeva ostati snažna potpora zajednici u vremenu promjene paradigme, zaključeno je na panelu Islamske finansije: Faktor stabilnosti u vremenu izazova.

Imovina islamskih banaka procijenjena je na oko dva triliona dolara te su islamske finansije još uvijek niske u odnosu na konvencionalno finansijsko tržište. Pa, ipak, prilagođavanjem finansijskih instrumenata modernim trendovima moguće je ostvariti još veći domet islamskih finansija, složni su učesnici ovog panela.

Šukrija Ramić, Izvršni član BBI Shari’ah odbora predstavio je aktivnosti BBI Banke, jedine banke u okruženju koja od svog osnivanja 2000. godine  posluje prema konceptu islamskog bankarstva.

“U okruženju koje općenito slabo poznaje koncept islamskog bankarstva, BBI Banka uspjela se etablirati, biti prepoznata kao banka koja podržava rast i razvoj cijele zajednice te ostvariti kontinuiran rast od 2006. godine ”, rekao je Ramić, navodeći niz uspješno implementiranih programa i projekata koje je BBI Banka pokrenula, a koji promoviraju koncept islamskog bankarstva i od kojih korist uživa cijela zajednica.

Potpisani memorandumi o saradnji

Ahmad Dzuhri, direktor The Malasyia International Halal Showcase (MIHAS) i Amer Bukvić, direktor BBI Banke potpisali su prvog dana SHF 2018 Memorandum o razumijevanju, uzajamnoj saradnji i promociji između SHF i MIHAS.

S ciljem uspostavljanja saradnje i promoviranja zajedničkih mogućnosti i interesa malih biznisa u BiH i Bahrainu, drugog dana Sajma potpisan je Memorandum o prijateljstvu i saradnji između udruženja Kupujmo i koristimo domaće i Društva bosanskohercehovačko-bahreinskog prijateljstva i poslovne saradnje.

Ovim Memorandumom potpisnici su saglasni da će podržavati male porodične firme u BiH i Bahreinu, osnažujući ih da izađu na strana tržišta.

Promovirana prva halal kuharica

U okviru programa drugog dana SHF 2018, promovirana je prva halal kuharica izdana u Hrvatskoj pod nazivom Iz Nahline halal kuhinje. S ciljem promocije halal ishrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak Nahla osmislile su i pripremile ovu jedinstvenu halal kuharicu, s ciljem promocije halal ishrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti. Knjigu su promovirali Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske, koji je izdavač ove knjige i Nihad Mameledžija, recezent. Promocija kuharice Iz Nahline halal kuhinje na SHF 2018 bilo je njeno prvo javno predstavljanje u BiH, a knjiga se već može naći u prodaji.

Dodijeljene sajamske nagrade

Posljednji dan SHF 2018 dodijeljene su sajamske nagrade organizatora, a posjetitelji su  izabrali najbolji štand Sajma. Nagrade su uručili Salih Purišević, sekretar BBI Banke i glavni koordinator SBF i SHF i Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH.

Nagrada organizatora za kompaniju sa najvećim brojem halal certificiranih proizvoda pripala je AS Holdingu, koji ima 906 proizvoda koji su halal certificirani. Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović dobitnik je nagrade za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u regiji. Nagradu za muftiju ef. Hasanovića preuzeo je Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certficiranje halal kvalitete Hrvatske.

Nagradu za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u BiH organizatori SHF 2018 dodijelili su prof.dr. Midhatu Jašiću sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Amiru Sakiću, direktoru Media centra IZBiH i bivšem direktoru Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH. Za doprinos razvoju halal industrije u BiH nagrada je dodijeljena Institutu za standardizaciju BiH.

Prema izboru posjetitelja SHF 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija UKA komerc iz Skoplja.

 

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here