Vlada Federacije BiH na sjednici u petak u Mostaru prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realiziranje Projekta Koridor Vc – Dio 3, u iznosu do 180.000.000 eura.

Sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste, po međunarodnim standardima, između Poprikuša i Nemile, dužine 5,1 km, zatim tunela Ivan, dužine oko dva km, te dionice autoceste između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, dužine 8,7 km.

Rok otplate zajma je jedanaest godina, uz četverogodišnji grace period, te datumima plaćanja glavnice i kamata 31. marta i 30. septembra svake godine.

U Odluci o prihvaćanju zaduženja potvrđeno je da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Nacrt ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a, Nacrt Ugovora o podršci projekta između FBiH i EBRD-a, Nacrt ugovora o implementaciji projekta između JP Autoceste FBiH i EBRD-a, te usaglašeni zapisnik s pregovora.

Sredstva će, na osnovu zajma, biti prenesena Autocestama FBiH, kao krajnjem korisniku i dužniku po ovom kreditnom zaduženju.

U periodu provedbe tog projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osigurati finansijska sredstva za njegovo dodatno sufinansiranje.

Federalno ministarstvo finansija će s Autocestama FBiH usaglasiti i sklopiti Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, biti definirani uvjeti vraćanja sredstava.

Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i odgovarajućeg Podugovora o zajmu ovlaštena je federalna ministrica finansija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here