MSCommunity BiH konferencija, čije je sedmo izdanje održano 14. septembra, pozicionirala se kao značajan IT događaj u BiH, a prepoznata je i regionalno, o čemu smo razgovarali sa Damirom Dizdarevićem, predsjednikom udruženja MSCommunity BiH koje je organizator konferencije.

BM: Konferencija MSCommunity BiH prerasla je u respektabilan i posjećen IT događaj. Kada pogledate u protekle MSCommunity konferencije, u čemu se vidi najveći napredak?

DIZDAREVIĆ: Konferencija najvidljivije napreduje po broju učesnika. Prvih par godina, kad smo tek počinjali, tu se okupljao relativno mali broj ljudi, oko 100. U zadnjih par godina, interes je toliki da, nažalost, ne uspijemo da ugostimo sve one koji bi htjeli prisustvovati, zbog budžetskih ograničenja, jer ne želimo naplaćivati kotizacije. Pored toga, konferencija se, uz Microsoft Network konferenciju, zaista pozicionirala kao značajan IT događaj u BiH, prepoznata je i regionalno pa tako uvijek pored domaćih imamo i vrlo poznate predavače izvan BiH.

BM: Na sedmoj MSCommunity BiH konferenciji bilo je govora o aktuelnim temama iz svijeta IT-ja. Koliko jedan događaj poput ovog doprinosi da se nove tehnologije usvoje u poslovnom svijetu u BiH?

DIZDAREVIĆ: Teško se može reći da događaj koji traje jedan dan može značajnije da djeluje na usvajanje tehnologija. To je, posebno u poslovnom svijetu, proces koji uvijek traje nekoliko godina. Mi danas živimo svojevrsnu revoluciju u IT, ali i u industriji generalno. Kroz konferenciju mi želimo da ljudima damo pregled onoga što je aktuelno, onoga što dolazi, da ih potaknemo na razmišljanje o tome kako bi mogli oblikovati IT u svojim poslovnim okruženjima te da im damo neke nove ideje kao i priliku da sa stručnjacima i kolegama razmijene iskustva. U IT svijetu uvijek ima novih tema, mi nastojimo da ih prezentiramo  lokalnom tržištu, pojedincima i kompanijama u svim djelatnostima.

BM: Koja predavanja i koje predavače biste istaknuli kao posebno zanimljive na ovogodišnjoj konferenciji?

DIZDAREVIĆ: Predavači su najveća vrijednost same konferencije i mi uvijek veoma pažljivo radimo na njihovom odabiru. Također, veoma nam je stalo da afirmiramo i nove predavače, posebno iz BiH, jer smatramo da je važno da ljudi koji mogu i žele nešto pametno da kažu, za to dobiju i priliku. Pored toga, svake godine nastojimo da dovedemo i nekog poznatog predavača, najčešće iz Microsofta. Ove godine, poznati predavač sa najvećih svjetskih tehničkih konferencija, Donovan Brown, koji radi kao Principal DevOps Manager pri Microsoft Cloud Developer Advocacy timu, bit će keynote predavač na našoj konferenciji, što je svojevrsno priznanje ovome što radimo.

BM: Udruženje MS Community BiH poduzelo je konkretne korake u podučavanju IT kadrova, uvidjevši da na tržištu postoji velika potražnja za njima, ali izuzetno mala ponuda. Osnovali ste MS Skills Centar, koji je do sada obučio i osposobio više od 2.000 mladih kadrova. Koji su dalji planovi MS Skill Centra?

DIZDAREVIĆ: Projekat MS Skills Centar, koji smo pokrenuli zajedno sa Microsoftom je na neki način bio pionir alternativne edukacije mladih, iz različitih IT oblasti. Uz veliku pomoć lokalnog Microsoft ureda, ali i Microsofta globalno, mi smo uspjeli da obezbijedimo besplatnu profesionalnu IT edukaciju, iz različitih oblasti za studente, ali i druge mlade ljude, koji žele svoju karijeru graditi u IT-u. Dosta toga smo napravili na tom polju i namjeravamo i u narednom periodu nastaviti u istom smjeru. Specifičnost ovog projekta je i u tome što su nam pored Microsofta, partneri i fakulteti u BiH, na kojima se izvodi nastava. Na taj način i fakulteti su dobili priliku da svojim studentima daju neke dodatne vrijednosti izvan redovnog nastavnog programa.

BM: Kada je riječ o IT tokovima, gdje stoji BiH u poređenju sa drugim zemljama u regiji? Koje su to mjere koje BiH treba da poduzme da bi se sustigla međunarodne tokove?

DIZDAREVIĆ: Pored brojnih problema koje BiH ima, u IT segmentu nam najviše nedostaje jasna državna strategija razvoja IT tržišta kao i korištenja IT potencijala i tehnologija. Ta grana industrije, koja globalno ima strelovit rast, kod nas je vrlo slabo prepoznata, a samim tim i slabo tretirana. Po tome smo, nažalost, u značajnom kašnjenju, ne samo za zemljama EU nego i zemljama regiona. S druge strane, znanje kojim raspolažu naši IT stručnjaci uglavnom je konkurentno i upotrebljivo globalno. Kad spojite ove dvije činjenice rezultat je ovo što imamo danas – masovni odliv IT kadrova prema okruženjima koja nude bolje uslove i bolje zarade.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here