prioriteti

Ne brinite, dragi moji… Nije se u proteklih mjesec i nešto dana tokom kojih smo koristili ljetnju pauzu i godišnje odmore (kako ko) dogodilo ništa revolucionarno na poslovnom planu u Bosni i Hercegovini. Život i biznis idu dalje. Sudeći po podacima agencija za statistiku o rastu industrijske proizvodnje, izvoza, povećanja broja turista – u dobrom pravcu.

A nekada je tako malo dovoljno da bude još bolje. U više razgovora vođenih sa biznismenima koji već imaju ili planiraju pokretati biznise u BiH, domaćim i stranim, u više navrata mi je rečeno „eto, da hoće bar taj elektronski potpis“.

Podsjećanja radi, sredinom januara ove godine počeo je sa radom Ured za nadzor i akreditaciju, imenovan šef Ureda i stručni savjetnik za nadzor i akreditaciju. Ukratko, stekli su se uslovi za primjenu Zakona o elektronskom potpisu koji je donesen još 2006. godine. Pardon, treba riješiti još jednu sitnicu „da bi elektronski potpis bio validan, mora postojati jedna ili više akreditovanih institucija koje će verificirati valjanost potpisa, odnosno, tačnost podataka u popratnoj poruci koja služi kao potpis“.

Napomene radi, u Republici Srpskoj Zakon o elektronskom potpisu na snazi je od 2015. godine (no i tamo je pečat itekako prisutan), a Vlada FBiH je prije nekoliko mjeseci utvrdila Nacrt zakona o elektronskom potpisu???.

Na stranu politička prepucavanja o nadležnostima, ostaje činjenica da 12 godina poslovni ljudi u BiH (prije svih drugih) čekaju na ovu olakšicu u poslovanju (do nižih poreza, doprinosa, manjeg broja parafiskalnih nameta, naplate PDV po naplaćenoj, a ne izdanoj fakturi…)

Šta, zapravo, biznismenima znači elektronski potpis? U najkraćem, početak primjene Zakona na svim nivoima vlasti izvan upotrebe stavit će pečat. Ukidanje pečata i uvođenje elektronskog potpisa, opet, znači manje čekanja na šalterima, manje administracije, birokratije, eliminiranje nepotrebnih birokratskih procedura i u konačnici brže dobijanje traženih dokumenata. A to je, priznajte, ispunjenje (barem dijela) sna, želja, zahtjeva svakog onog ko radi bilo kakav biznis u Bosni i Hercegovini.

Neki strani biznismeni su mi rekli da su nakon dugo vremena u BiH ponovo vidjeli pečat „ali ne u muzeju“. Odavno već, ozbiljan poslovni svijet funkcionira uglavnom elektronski. To je ono malo (da bi nam bilo bolje) sa početka priče.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here