Vlada Federacije BiH dala je garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke (CEXIM BANK) za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla u iznosu do 613.990.000 eura ili 85 posto od ukupne vrijednosti Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla između EPBiH i Konzorcija China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI – Guandong Electric power Design Institute, Kina (član Konzorcija), uvećano za kamatu i druge pripadajuće troškove po Sporazumu o kreditnoj liniji.

Vlada je ovlastila Federalno ministarstvo finansija da, u njeno ime izda, a federalna ministrica finansija potpiše svu potrebnu dokumentaciju u vezi s davanjem ove garancije.

Među uvjetima za davanje garancije FBiH je rok otplate kredita od 20 godina, s petogodišnjim grace periodom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Za izdavanje garancije Elektroprivreda BiH je dužna, u korist budžeta – Garantnog fonda FBiH uplatiti jednokratne naknade: premiju od 39.628.382 KM i proviziju od 8.032.916,50 KM.

Blok 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, neophodan je kao zamjenski kapacitet koji će proizvoditi električnu i toplotnu energiju umjesto postojećih blokova 3, 4 i 5 (500 MW). Za njegovu izgradnju bit će korištene najbolje savremene raspoložive tehnike, što uključuje sve mjere čišćenja otpadnih plinova (desumporizaciju, denitrifikaciju i efikasno otprašivanje).

Tehnologija sagorijevanja ugljene prašine s nadkritičnim parametrima pare je danas dominantna opcija za nove termoelektrane bazirane na uglju, jer imaju veći stepen efikasnosti i niže emisije CO2 po proizvedenom kWh u odnosu na druge, a time i niže operativne troškove.

Konačne odluke o davanju garancije i o kreditnom zaduženju Elektroprivrede BiH treba donijeti Parlament Federacije BiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here