EU povećao uvoz LNG-a iz SAD-a

Evropska unija istaknula je da je ispoštovala sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojim su se obvezali da će kupovati više američkog tečnog prirodnog plina, zatraživši ujedno od SAD-a da uloži više napora kako bi njegove cijene bile konkurentnije.

267

U razgovorima s američkim predsjednikom u julu predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pristao je poduzeti korake kako bi se povećao uvoz američke soje i LNG-a (tečnog prirodnog plina) u EU.

EU već dugo pokušava proširiti lepezu izvora nabave energenata kako bi smanjio ovisnost o uvozu iz Rusije odakle podmiruju 40 posto svojih potreba za plinom. Tako su odlučili razvijati infrastrukturu za LNG kako bi mogli pristupiti i drugim dobavljačima, poput SAD-a.

Hoće li uvoz tog energenta iz SAD-a porasti na račun tržišnog udjela Rusije ovisit će o tržištu, naglašavaju ipak evropski dužnosnici.

“Veći američki izvoz tečnog prirodnog plina, budu li njegove cijene konkurentne, mogao bi igrati sve važniju i stratešku ulogu u EU-ovoj opskrbi plinom”, kazao je Juncker u saopćenju.

Naglasio je, da  SAD također mora odraditi svoj dio posla i ukinuti birokratska ograničenja aludirajući na američke propise koji zahtijevaju dobivanje regulatornih dozvola za izvoz tečnog plina u Evropu.

Prošle je godine na Evropu otpadalo nešto više od desetine ukupnog američkog izvoza tečnog plina, u odnosu na pet posto u 2016. godini, dodaje se u saopćenju. Najveći su kupci među zemljama EU-a bile Španija, Francuska i Italija.

Odluka EU-a o objavi tih podataka neuobičajena je i sastavni je dio nastojanja Bruxellesa da potakne američkog predsjednika na promjenu trgovinske politike dokazima o prednostima slobodne trgovine za SAD.

Početkom augusta Evropska komisija objavila je podatke koji pokazuju skok uvoza soje iz SAD-a u ovoj godini, s obzirom da su kupci reagirali na oštar pad cijena te poljoprivredne sirovine nakon što je Kina obustavila njezin uvoz u sklopu trgovinskog spora sa SAD-om.

“Obje strane mogu puno dobiti ako surađuju”, istaknuo je predsjednik Evropske komisije.

Trump je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će EU “kupovati velike količine LNG-a” dok je Juncker istaknuo da će EU izraditi više terminala za prihvat američkog plina.

Pritom je trenutno čak tri četvrtine postojećih evropskih uvoznih kapaciteta neiskorišteno, a potražnja za američkim tečnim plinom u Evropi je i dalje ograničena.

Najunosnija su tržišta za američki LNG ona u Južnoj i srednjoj Americi, te u Indiji i na Dalekom istoku. Evropa je na dnu ljestvice s obzirom na relativno niske cijene i obilne količine plina koji stiže cjevovodima iz Rusije i Norveške.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here