U BiH se u ovoj godini očekuje realno povećanje ukupnog izvoza za 7,3 posto, gdje bi stopa rasta izvoza robe bila 8,1 posto, a izvoza usluga pet posto, projekcije su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navede u biltenu “Autluk – perspektive”.

Ovaj rast izvoza, uz očekivano povećanje ekonomske aktivnosti i domaće potražnje, trebalo bi, s druge strane, rezultirati realnim povećanjem ukupnog uvoza od 4,8 posto.

Rezultat ovih kretanja uvoza i izvoza je blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom, dok bi doprinos vanjske trgovine u ekonomskom rastu za ovu godinu trebao biti blago pozitivan.

Ove projekcije su napravljene na osnovu pretpostavke da bi trend rasta u svjetskoj trgovini iz prethodne trebao biti nastavljen i u ovoj godini, što će imati pozitivne implikacije na region i samim tim i na BiH.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH od 2019. do 2021. godine pokazuju da bi se moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od šest posto, 5,8 i pet posto.

Tokom ovog perioda očekuje se prosječni ekonomski rast od 3,6 posto u realnom smislu, povećanje investicija od skoro 10 posto na godišnjem nivou, povećanje zaposlenosti i intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

S druge strane, viši nivo ekonomske aktivnosti dovešće do povećanja domaće tražnje u okviru korporativnog i sektora stanovništva, što će rezultirati i povećanjem uvoza u BiH.

Očekuje se da stope rasta uvoza budu nešto niže u odnosu na izvoz i trebalo bi da se kreću od 3,8 posto u 2019. godini, 3,6 posto u 2020. godini i 3,7 posto u 2021. godini.

Više stope rasta izvoza od uvoznih trebalo bi da rezlutiraju povećanjem izvozne zastupljenosti bruto domaćeg proizvoda, uz stagnaciju učešća uvoza, što bi trebalo stabilizovati vanjskotrgovinski bilans.

 

IZVORSrna
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here