Američki BDP skočio 4,1 posto, najsnažnije u četiri godine

Američka ekonomija u drugom je ovogodišnjem kvartalu poraslo za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov najbrži rast od trećeg kvartala 2014. godine, pokazale su prve procjene američkog ministarstva trgovine.

282

Rast najveće svjetske ekonomije  u drugom je kvartalu izrazito je ubrzao na godišnjem nivou, budući da je u prvom kvartalu rast iznosio revidiranih 2,2 posto, pokazali su podaci američkog ministarstva. Prijašnji podatak za prvo tromjesečje pokazivao je rast od dva posto.

Najveću podršku rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) pružila je lična potrošnja, njegova glavna sastavnica. U drugom je tromjesečju lična potrošnja snažno ubrzala, porastavši za četiri posto, nakon slabašnih 0,5 posto u tromjesečju ranije.

Ličnu potrošnju poduprli su niži porezi i robusno tržište rada, koje je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u prosjeku mjesečno otvorilo 215 hiljada radnih mjesta.

Trgovina je također pružila pozitivan doprinos BDP-u, od 1,06 posto, nakon što je u prva tri mjeseca ove godine njezin utjecaj bio neutralan.

Isporuke soje i drugih roba, s kojima se požurilo kako bi se izbjegle protumjere na američke carine prije stupanja na snagu početkom jula, snažno su poduprle američki izvoz u drugom tromjesečju. Izvoz je tako rastao po najvišoj stopi od četvrtog tromjesečja 2013. godine, rezultiravši oštrim smanjenjem trgovačkog deficita SAD-a u razmjeni s ostatkom svijeta. Posljedica toga bile su smanjene zalihe, koje su pak stopi rasta BDP-a oduzele puni postotni bod, a dodatni uteg bila je i posustala potrošnja kompanija na opremu, pokazao je izvještaj ministarstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here