jabuka.tv

Evropska energetska zajednica (EEZ) podržala je projekt gradnje južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i na svojoj web-stranici objavila da je analizom utvrđeno da je projekt finansijski održiv.

“Ovo je važan korak ka realizaciji međusobnog povezivanja, čiji je cilj uspostaviti novu rutu snabdijevanja plinom za BiH. Nova ruta rezultiraće diversifikacijom i uvođenjem pouzdanog izvora snabdijevanja plinom za Federaciju. Puštanje u rad interkonekcije planirano je do 2023. godine” naveli su iz EEZ, prenosi Avaz.ba.

Dodali su da će Sekretarijat EEZ nastaviti podržavati razvoj plinske infrastrukture u Evropi, što svakako uključuje i ovaj projekt.

Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je trenutno u pripremi tenderska dokumentacija za izradu studije uticaja na životnu sredinu.

“Pokušavamo i da iz fondova EU dobijemo grant sredstva za izradu idejnog rješenja južne interkonekcije. Za izradu studije utiecaja na okolinu “BH-Gas” dobio je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) grant od 250.000 eura, ali nam je ovaj iznos naknadno povećan na 450.000 dolara. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radimo na pripremi spomenute tenderske dokumentacije” pojasnio je Salkić.

Dodao je da objava EEZ znači značajnu podršku ovom projektu, a njihov predstavnik je i učestvovao u analizama.

“Obradovalo nas je da je i njihova analiza pokazala potpunu isplativost južne interkonekcije i da su iskazali namjeru da nastave pomagati ovaj projekt do potpune realizacije, što je nama od velikog značaja” istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta južne interkonekcije, Federacija BiH neće više biti zavisna o plinu koji dolazi iz Srbije.

“Projekt gradnje južne interkonekcije, na prijedlog resornog ministra Nermina Džindića, Vlada FBiH proglasila je prioritetnim za Federaciju. A prethodno je dobio i podršku predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID i Evropske banke za obnovu i razvoj”, kazao je Salkić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here