Slovenski parlament u četvrtak je donio zakon kojim se osporavaju tražbine vezane za prenesenu štednju hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, koje Slovenija smatra sukcesijskim pitanjem i ne priznaje presude hrvatskih sudova.

Zakon za zaštitu kapitalne investicije države u Novu Ljubljansku banku (NLB) potvrđen je s 59 glasova za i 11 protiv.

Protiv zakona bili su samo zastupnici Ljevice (L) i Slovenske nacionalne stranke (SNS), javila je Hina.

Većina parlamentaraca složila se s tumačenjem vlade da zakon omogućava bržu privatizaciju NLB-a i to po većoj vrijednosti od one koju bi investitori ponudili kada bi se banka prodavala s teretom tužbi pred hrvatskim sudovima.

Ako bi došlo do prisilnih ovrha nad imovinom NLB-a temeljem pravomoćnih odluka hrvatskih sudova, NLB će ih osporavati i podnositi žalbe na nepravomoćna rješenje, a u slučaju prisilne naplate šteta za banku će se kompenzirati iz državnog fonda za sukcesiju ili iz B-bilance državnog proračuna, predviđa zakon.

Tehnički premijer Miro Cerar tvrdio je posljednjih dana da bi neusvajanje zakona nanijelo veliku štetu, jer strani investitori procjenjuju da tužbe u Hrvatskoj predstavljaju rizik za banku od oko 400 miliona eura. U to je uračunato 170 miliona eura tražbina za staru prenesenu deviznu štednju te kamate za gotovo 30 godina.

Po sporazumu s Evropskom komisijom, Slovenija mora polovinu banke prodati ove godine, a četvrtinu 2019.

Analitičari smatraju da je realna cijena za 100 posto dionica banke oko 1,6 milijardi eura, što odgovara njenoj knjigovodstvenoj vrijednosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here