foto: krajina.ba

Na GENIUS olimpijadi koja je održana od 11. do 18. juna ove godine u Oswegu, New York, Sjedinjene Američke Države, u kategoriji energije Benjamin Dervišević i Rejhan Sulić, učenici III razreda Una Sana koledža iz Bihaća, osvojili su bronzanu medalju.

GENIUS olimpijada predstavlja takmičenje znanja na kojoj učenici iz cijelog svijeta prezentiraju projekte vezane za zaštitu okoliša. Problemu zagađenja okoline srednjoškolci pristupaju koristeći znanja iz oblasti nauke, umjetnosti, kreativnog pisanja, dizajna, biznisa i tehnologije.

Dervišević i Sulić predstavili su Bosnu i Hercegovinu kroz projekat pod nazivom „S-Trike“. Radi se o prevoznom sredstvu čija primjena utiče na smanjenje štetnih gasova u atmosferi.  „S-Trike“ je baziran na dizajnu tricikla, uz motor koji pomaže pri pedalanju. Sistem radi na baterije koje se pune uz pomoć solarnih ploča postavljenih na krov konstrukcije.

Podsjetimo se da su mladi Bišćani za projektom „S-Trike“ osvojili zlatnu medalju na BOSEPO olimpijadi koja je u februaru održana u Sarajevu, čime su osigurali plasman na olimpijadu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Višemjesečni uporni rad Benjamina Derviševića i Rejhana Sulića na iznalaženju načina kako riješiti problem zagađenja prirode kroz smanjenje štetnih gasova u atmosferi, rezultirao je osvojenom bronzanom medaljom na GENIUS olimpijadi u Oswegu u New Yorku, čime je Bosna i Hercegovina još jednom pokazala da ima potencijal u znanju.

 

IZVORkrajina.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here