Pored domaće proizvodnje alkohola, u BiH je u prvoj polovini godine uvezeno oko 1,36 miliona litara alkohola više nego u istom periodu prošle godine, a najviše je uvezeno piva, zatim vina, a za njima slijede žestoka pića, pišu Nezavisne novine.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj su rekli da je od početka ove godine uvezeno ukupno nešto više od 75,45 miliona litara u vrijednosti oko 87,45 miliona KM, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada je uvezeno 74,08 miliona litara alkohola, u vrijednosti oko 81,76 miliona KM.

Među alkoholom najviše je uvezeno piva – oko 67,67 miliona litara, što je za skoro milion litara više uvezenog piva nego u prvoj polovini prethodne godine, kada je uvezeno oko 66,7 miliona litara piva, a ono se najviše ove godine uvozilo iz zemalja regiona, iz kojih je uvezeno oko 64 miliona litara piva.

“Pivo se daleko najviše izvozi iz Srbije i Hrvatske, 33,59 miliona i 25,1 milion litara. Za njima slijede Slovenija iz koje je uvezeno 4,52 miliona, te Crna Gora 1,54 miliona litara piva”, rekli su iz Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH za uvezeno pivo u prvoj polovini godine.

Tokom cijele prethodne godine u BiH je uvezeno 170,54 miliona litara alkohola, u vrijednosti 196,63 miliona KM.

Nazaštićeno tržište

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, rekao je da se pored domaće proizvodnje mnogo alkohola uvozi u BiH, te da postoje dva osnovna razloga, odnosno faktora zbog čega je to tako.

“Jedan od razloga i bitan faktor jeste nezaštićeno domaće tržište i nezaštićeni proizvođači koji se bave proizvodnjom alkoholnih pića. Drugi faktor su uglavnom kompanije koje plasiraju svoje proizvode na našem tržištu. To su izuzetno velike kompanije koje ulažu ogromna sredstva u marketing i samim tim je teško domaćim proizvođačima da pariraju svim tim marketinškim akcijama”, rekao je Grabovac za “Nezavisne”.

On je istakao da su cijene uvoznih pića nerealno niske, te da je to posao za kontrolne organe da provjere takvu robu.

Da bi se promijenila takva slika, Grabovac kaže da je najrealnije da se uvedu recipročne mjere, onakve kao što ih prema nama primjenjuju zemlje iz okruženja, poput raznih kontrola.

Kupujmo domaće

Murisa Marić iz Udruženja građana “Don” iz Prijedora kaže da je kod nas uvoz uvijek daleko veći nego izvoz i ono na šta mi kao potrošači možemo reagovati je da kupujemo domaće proizvode.

“Neka ima izbora među proizvodima, ali neka taj izbor dođe do toga da štitimo našu privredu i naše plate na kraju krajeva”, rekla je Marićeva i naglasila da naši proizvodi nisu ništa nekvalitetniji od uvoznih.

  • 25,1 milion litara piva uvezen iz Hrvatske
  • 4,52 miliona litara piva uvezeno iz Slovenije
  • 1,54 miliona litara piva uvezeno iz Crne Gore
  • 33,59 miliona litara piva uvezeno iz Srbije

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here