Mario Gadžić razriješen je u ponedjeljak s dužnosti direktora Aluminija d. d. Mostar, a na tom mjestu, najduže na period od šest mjeseci, zamijenit će ga član Uprave tog društva Dražen Pandža, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora te kompanije Dalibor Miloš.

On je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Mostaru kazao kako su već duže vrijeme nezadovoljni Gadžićevim radom što je, kako je kazao, i dovelo do štrajka u ovom preduzeću, te potvrdio kako je dobio e-mail od Pandže i predsjednika Nezavisnog sindikata Romea Biokšića u kojima se spominju nezakonite radnje.

”Nadzorni odbor naložio je tajniku Društva da sve informacije, uključujući e-mail korespondenciju zaprimljenu od strane izvršnog direktora Dražena Pandže, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Romea Biokšića, Izviješće Nadzornom odboru s saznanjima o iznudi novca za zaposlenje u Aluminiju zaprimljenu od strane direktora Maria Gadžića, kao i šest USB stikova koji su dostavljeni na sjednici Nadzornog odbora dana 22. juna 2018. godine dostavi nadležnom MUP-u kako bi se utvrdila osnovanost za pokretanje mogućeg kaznenog postupka”, navodi se u zaključku Nadzornog odbora.

Također je nalaženo da se ”nadležnom MUP-u dostavi i sva dokumentacija vezana za predmet i događanja koja se tiču otkaza Samiru Aniću”.

Gadžić je ranije obavijestio javnost o postojanju snimke na kojoj se od jedne osobe traži novac za posao u Aluminiju.

On je na novinarskoj konferenciji u petak utvrdio kako je iznudu provodio predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika (NSZ) Aluminija Romeo Biokšić što je, po njegovim riječima, tajno snimljeno na audio snimci.

Miloš je novinarima potvrdio kako su u Nadzornom odboru donijeli zaključak da se svi dokazi o nezakonitim radnjama proslijede MUP-u te da su to učinili prije nego što je Gadžić progovorio o tome.

Novoimenovani v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža je komentirajući dugove preduzeća od 350 miliona KM, rekao kako će uključiti sve kapacitete kako bi se poboljšalo stanje u društvu i da će zajedno s radnicima pokušati održati poslovanje kompanije.

“Prvo ćemo obaviti razgovore s našim ključnim dobavljačima i kupcima… Objasnit ćemo da situacija nije dramatična i da nastavljamo s proizvodnjom. Također, garantujemo kupcima da će njihova roba biti isporučena, a našim dobavljačima nastavit ćemo plaćati intenzitetom kojim trenutno možemo”, poručio je Padža.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here