Finansijsko – informatičkoj agenciji (FIA) je za 2017. izvještajnu godinu godišnje finansijske izvještaje predalo 30.625 od 57.478 obveznika.

Rok bio u februaru

Od 26.853 obveznika koji nisu predali svoje godišnje finansijske izvještaje, 12.470 nemaju račune (uvidom u Jedinstveni registar računa pravnih lica FBiH), dok 14.383 pravna lica imaju račun u Jedinstvenom registru računa, od kojih 7.533 pravna lica imaju blokirane račune, a 6.850 pravnih lica imaju aktivne račune. Znači da 14.383 pravnih lica prema evidenciji nije predalo svoje godišnje finansijske izvještaje.

Rok za dostavljanje finansijskih izvještaja pravnih lica za poslovnu godinu za period januar- decembar 2017. godine bio je do posljednjeg dana februara tekuće godine. Obveznici mogu dostaviti finansijske izvještaje i po isteku Zakonom o računovodstvu i reviziji propisanoga roka, ali snose rizik kazni koje su propisane, kako za pravno tako i za odgovorno lice u pravnom licu.

Kada su u pitanju kaznene mjere, do sada primjenjivane po osnovi nedostavljanja godišnjih finansijskih izvještaja, iz FIA ne misle da je povećanje kazni rješenje problema nedostavljanja godišnjih finansijskih izvještaja. Rješenje problema, pak, vide u dosljednoj primjeni postojećeg Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH za sva pravna lica, bez izuzetka.

“Prema članu 45. Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH mi smo u obavezi Federelnom ministarstvu finansija dostaviti podatke o pravnim licima koja nisu postupila u skladu sa članom 44. Zakona, to jest nisu dostavila godišnje finansijske izvještaje. Dalje je Porezna uprava FBiH ovlaštena obavljati nadzor i kontrolirati usklađenost sa navedenim ali i drugim zakonima te podnijeti prijavu za pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka”, rekao je Esad Mahmutović, direktor FIA.

Više odgovornosti

U odnosu na prethodnu izvještajnu godinu, broj obveznika koji su predali godišnji finansijski izvještaj za 2017. godinu veći je za 8.325 . Broj kompanija koje predaju finansijske izvještaje inače raste iz godine u godinu pa je tako i od 2016. do 2017. godine njihov broj porastao za 304 kompanije.

“Pokrenut ćemo niz akcija protiv kompanija koje ne dostavljaju svoje godišnje finansijske izvještaje”, rekao je za Mahmutović.

Iako u FIA nisu radili analize kako bi moglo biti utvrđeno koliko obveznika ne predaju godišnji finansijski izvještaj uzastopnpo više godina, novi softver koji je razvijen u FIA svakako će omogućiti i pregled tj. kontinuitet predaje finansijskih izvještaja.

Na pitanje kakav mehanizam bi uopće spriječio da ne dolazi do nedostavljanja izvještaja i uopće primjene kaznenih odredbi, direktor Mahmutović je istaknuo je da učestalo provođenje nadzora, kao i sama spoznaja da je uspostavljen sistema i omogućena direktna razmjena podataka između ovlaštenih institucija –  neće ostaviti prostor za izbjegavanje zakonom propisanih obaveza.

Finansijsko-informatičke agencija osmišljava nove prakse koje će zamijeniti dosadašnje kada je u pitanju predaja finansijskih izvještaja.

FIA će nastojati obveznicima predaje godišnjih finansijskih izvještaja ponuditi aplikaciju dostupnu na web portalu Agencije preko koje će moći učitati svoje bilansne pozicije te generirati set zakonom propisanih finansijskih izvještaja sa mogućnostima dostave tih izvještaja putem pošte. Prilikom predaje finansijskih izvještaja obveznici će Agenciji dostavljati prethodno uspješno verificirane primjerke generirane na bazi nove on line aplikacije sa pripadajućim bar kodom. Navedeno će olakšati i ubrzati proces generiranja i predaje finansijskih izvještaja te omogućiti uštedu obveznicima budući da će im aplikacije za izradu godišnjih izvještaja, koje su trenutno dostupne na tržištu, biti nepotrebne”, rekao je Mahmutović.

Ustanovljavanje novih registara, implementacija DMS sistema, digitalizacija arhivske građe kao i povezivanje registara sa APIF RS i Distriktom Brčko, također su prioritetni projekti FIA u tekućoj godini.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here