Predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović potpisali su u Mostaru Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović kazala je kako je potpisivanje Kolektivnog ugovora od iznimnog značaja za radnike spomenute oblasti te kako se ovim činom ruši stereotip kako je riječ o sektoru u kojem se masovno krše prava radnika.

“Imidž ovog sektora u javnosti je da ovdje vlada apsolutna pravna anarhija. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora i zajedničkim snagama predstavnika Vlade, Sindikata i Udruženja poslodavaca polako mijenjamo tu sliku”, istaknula je Beširović.

Svečanom potpisivanju nazočio je i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović koji je istaknuo kako je potrebno unaprijediti poslovnu klimu i omogućiti poslodavcima da budu konkurentni na tržištu, što će u konačnici rezultirati da se značajnija sredstva mogu alocirati radnicima.

Obraćajući se nazočnima predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović kazao je kako je svrha Kolektivnog granskog ugovora osigurati kontinuitet prava radnicima.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH definiraju se pitanja iz radnih odnosa i u vezi s radnim odnosima, zatim način utvrđivanja plaće i plaće po osnovu radnog učinka, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uvjeta rada, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva s rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, raskidanje kolektivnog ugovora.

Iz Udruge poslodavaca FBiH još jednom naglašavaju da su granski kolektivni ugovori neupitni. Također, naglašavaju da nastavljaju pregovore s granskim sindikatima s ciljem potpisivanja kolektivnih ugovora u onim oblastima za koje to još nije završeno.

S današnjim potpisivanjem na snazi su četiri granska kolektivna ugovora, i to za djelatnost prometa, djelatnost trgovine i uslužnih djelatnosti, preradu drveta i papira, te komunalne djelatnosti.

Prije svečanosti potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine, održan je okrugli stol “Pravo lice trgovine u BiH – Predrasude i realno stanje” na kojem se govorilo o potencijalima i izazovima s kojim se suočavaju poslodavci i djelatnici u sektoru trgovine.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here