Virtuelna realnost postaje sve popularnija te pruža neograničeno mnogo načina za upotrebu i nije samo rezervirana za zabavu. Danas se virtuelna realnost koristi u brojnim sferama pa je tako Audi koristi pri dizajniranju svojih vozila, u medicini studenti koriste virtuelnu realnost kako bi se bolje upoznali sa ljudskim tijelom, koristi se za liječenje psiholoških poremećaja, proučavanje ljudskog mozga i njegovih reakcija na razne podražaje. Tim mladih ljudi iz Mostara razvio je VRET Solutions, softwersko rješenje koje se koristi sa uređajima za virtuelnu realnost kao pomoć u psihoterapiji.

Postoje poremećaji za koje je neophodno konzumiranje lijekova, međutim postoje i poremećaji za koje je dovoljna VR Exposure Therapy kako bi se pacijent izliječio. VRET Solutions je softwer koji koristi računar, VR uređaj te umjetno stvorene krajolike, koji pomažu ljekarima da pacijentima priušte simulativno iskustvo koje koriste pri dijagnozi i liječenju psihološkog stanja kod pacijenata.

Učinkovitost u liječenju

“Terapije VRET metodom su sigurnije, učinkovitije i brže za razliku od tradicionalnih rješenja. Klinički stručnjaci uz VRET nemaju više potrebe za procesom imaginarne terapije ili terapije izlaganja pacijenata stvarnim situacijama. Sve situacije i okoliši koji su im potrebni da tretiraju pacijente sada su dostupni u jednome softweru i jednome uređaju koji dolazi u njihovu ordinaciju,” za Business magazine kaže Iva Đikić, projektna menadžerica u VRET-u.

Ideja je nastala 2016. godine kao rezultat istraživanja VR tehnologije i njene namjene te su se prijavili za Spark Business Park i počeli sa razvijanjem u oktobru 2016. godine. Prvi proizvod koji su mogli prikazati i koji se mogao primjenjivati nastao je u februaru 2017. godine.

“Prilikom istraživanja vidjeli smo da se u Americi uveliko primjenjuju terapijske metode izlaganjem u virtualnoj realnosti pa smo došli na ideju da iskoristimo najnoviju tehnologiju da riješimo problem dugih, bolnih i skupih procesa tretiranja pacijenata,” ističe Đikić.

Do sada su razvili softwer za liječenje fobija od visine, pasa, pauka, zmije, klaustrofobije, opsesivno kompulsivnog poremećaja te oslobađanje od stresa. U toku su izrade rješenja za liječenja straha od stomatologa, javnog govora, leta avionom te će i ova rješenja uskoro biti spremna za korištenje.

Praktična primjena ovog softwera već je počela. Poliklinika Phobius u Beču koristi VRET softwer od oktobra 2017. godine i u tom periodu tretirano je oko 60 pacijenata, od čega 80 posto uspješno. Uskoro se očekuje praktična primjena i u poliklinikama u Beogradu, Sarajevu i Mostaru.

VRET tim čini četvoro mladih ljudi, a pored Ive Đikić, koja je zadužena za business stranu što uključuje project managment, marketing i sales, tu su još i Jozo Vasilj, Andrej Vasilj i Boris Đurđević koji rade development .

“Osim nas četvoro koji smo stalni članovi VRET tima, imali smo vanjske suradnike, psihijatre i psihologe prema čijim smo uputama i pod čijim smo nadzorom  razvili sva rješenja,” dodaje Đikić.

U razvijanju svog startupa iskoristili su podršku Spark Business Parka koji svojim članovima nudi prostor sa svom opremom potrebnom za razvoj njihovih ideja te usluge poslovnog savjetovanja. Podršku u vidu dijela opreme za unaprjeđenje prototipa dobili su od YEP projekta. Na IEEE Students and Young Professionals Kongresu, održanom početkom decembra prošle godine, VRET Solution zauzeo je drugo mjesto, u konkurenciji 13 timova sa raznih fakulteta iz BiH.
“Što se tiče finansijske podrške, još ju nismo dobili ni od koga te je VRET isključivo finansiran od strane njegovih osnivača, privatnim novcem. Za sad imamo pregovore sa četiri različita investitora, a zasigurno ćemo izabrati opciju koja nam najviše odgovara,” navodi Đikić.

Nedostatak investicija

Kao i svi oni koji odluče pokrenuti vlastiti biznis u BiH, tako i VRET tim kao prvi problem s kojim su se susreli navode nedostatak investicija u BiH.

“Većina inovatora koji imaju startupe moraju raditi jedan dodatni posao kako bi finansirali svoj startup te se tu jasno vidi da je ogroman problem finansijska podrška koja fali u ranim fazama razvoja,” ističe Đikić.

Također, problem predstavljaju i visoki nameti, veliki finansijski izdaci za registraciju firme i nemogućnost operacija bez otvaranja kompanije, kao i duge procedure registracije kompanije.

“U BiH ne postoji zakon o startupima i nadam se da će se to uskoro riješiti. Evropske države imaju startup zakon, preciznije startup je zakonski priznat, imaju fondove za investicije u ranoj fazi te imaju ogromnu podršku od države, sveučilišta i velikih korporacija,” dodaje Đikić.

Interes za korištenjem ovog proizvoda već postoji, kako Đikić kaže, čak i više nego što su očekivali.

“Za sada smo na najveći interes naišli na stranome tržištu pa smo sigurni da ćemo na stranom tržištu imat najveći dio klijenata. Imamo ideje na svjetskom nivou, što smo i dokazali, imamo strano tržište, a proizvodnja i development će biti u BiH, te ćemo moći zapošljavati veliki brolj ljudi,” kaže projektna menadžerica u VRET-u.

I u narednom periodu namjeravaju nastaviti sa razvojem softwera za liječenje raznih fobija i poremećaja, a prvobitni fokus je na rješavanju problema PTSP-a, što će razvijati zajedno sa kliničkim centrom iz Kalifornije.

Drugo mjesto u Berlinu

U septembru prošle godine, na internacionalnom startup takmičenju i konferenciji  BETAPITCH Mostar, u organizaciji SPARK Mostar i Betahausa Berlin, na kojem je učestvovalo 15 startup timova, VRET Solutions osvojio je prvo mjesto i tako se plasirao na svjetsko tamičenje  BETAPICH Global koje je održano u Berlinu.

Na takmičenju u Berlinu, na kojem je učestvovalo još osam timova iz cijelog svijeta, zauzeli su drugo mjesto te osvojili putovanje u Silicion Valley u San Francisku.

“Putovanje u Silicion Valley planirano je za ljeto ove godine, gdje ćemo predstaviti svoj proizvod, povezati se sa investitorom i steći nova znanja koja planiramo primijeniti ovdje,” dodaje Iva Đikić.

 

 

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here