1. Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini

U srijedu, 14. marta u rad je puštena vjetroelektrana Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih vjetroelektrana na prostoru jugoistočne Evrope. Smještena je u središnjem dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava. Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona eura od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW).

  1. FIPA i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Udruženje Bit Alijansa za informacione tehnologije potpisali su Memorandum o saradnji s ciljem promoviranja sektora informacionih tehnologija Bosne i Hercegovine, njegovih mogućnosti za privlačenje stranih investitora i značaja za ekonomski rast zemlje. FIPA i Bit Alijansa će dati svoj doprinos za dodatno unapređenje privrednih mogućnosti ovog sektora, te unapređenje zakonskog okvira za njegov razvoj i privlačenje novih stranih investitora.

  1. BiH trećerangirana zemlja kao regija budućnosti

Foreign Direct Investment (FDI) magazin rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018. godinu na osnovu saradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje. Ovo značajno priznanje je još jedan dokaz kako je Bosna i Hercegovina profitabilna lokacija za strana ulaganja, te kako bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogla realizirati veći priliv direktnih stranih ulaganja.

  1. Poslovna mreža Raiffeisen banke bogatija za još jednu poslovnicu

Otvorenjem poslovnice u Maglaju, poslovna mreža Raiffeisen banke na bh. tržištu broji 98 poslovnica. Tim uposlenika kojim rukovodi gđa. Nermina Kaknjašević će svakodnevno raditi na tome da na efikasan i optimalan način odgovori na sve upite klijenata, kako fizičkih tako i pravnih lica. Poslovnica je smještena u savremenom prostoru na adresi Ilijasa Smajlagića 1, a svoje će usluge klijentima pružati radnim danom od 08:00 do 16:00 sati, te subotom od 08:00 do 13:00 sati.

  1. Tuzlanski aerodrom u junu uvodi let za Baden

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u kontinuitetu nastavlja širenje obima poslovanja i ove godine, te u saradnji s niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air u junu uvodi novu avio-liniju Tuzla- Baden – potvrdio je direktor ovog aerodroma Rifet Karasalihović. Redovna linija na relaciji Tuzla-Baden, Baden-Tuzla bit će uspostavljena dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom. Prvi let sa tuzlanskog aerodroma za njemački grad Baden najavljen je 18. juna, a karte su već u prodaji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here