Treća debata o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju, u Derventi održana je pred više od stotinu predstavnika privrednih društava, javne uprave, organizacija civilnog društva, i predstavnika organizacija mladih, srednjoškolaca i studenata.

Domaćin debate bio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno kojem se pridružio britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, a u diskusiji su aktivno učestvovali domaći i regionalni eksperti.

„Danas smo tu da ukažemo na značaj lokalne uprave u kreiranju privrednog ambijenta, ali  i da ohrabrimo sve bh. građane da aktivno učestvuju u reformskim procesima kao i u evropskim integracijama“, izjavio je Sinno ističući da je impresioniran ekonomskim razvojem koji općina Derventa bilježi poslednjih godina.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson ukazao je na činjenicu da općina Derventa ima najveću stopu izvoza u RS. „Jedan od projekata britanske vlade odnosi se na pojednostavljivanje procedura pri osnivanju novih kompanija, što je u Derventi, ali i nekim drugim općinama dalo izuzetne rezultate“, naglasio je ambasador Ferguson.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica, LID (Lokalni integrisani razvoj) i Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal, te Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG (projekat finansira švicarska vlada, a povodi UNDP).

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here