U svijetu danas ima više od 140 miliona djece jetima a domaća nevladina humanitarna organizacija MFS-EMMAUS uz pomoć donatora učestvuje u mjesečnom stipendiranju oko 1.500 djece sa područja cijele Bosne i Hercegovine, od Goražda i Sarajeva do Cazina, Bugojna, Brčkog, Zavidovića, Mostara, Gradačca i drugih mjesta.

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine. Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim brojem jetima. U poslijeratnom periodu pa sve do danas, primjetan je veliki broj jetima koji su roditelje izgubili kroz teške bolesti, saobraćajne i druge nesreće a koji su ih nerijetko ostavili bez ikakvih finansijskih primanja pa sada žive u veoma teškim životnim uslovima.

Pored djece jetima koji primaju stipendiju MFS-EMMAUS posjeduje i bazu sa značajnim brojem jetima koji čekaju donatora.

Uz stipendiranje, tj. uz novčanu pomoć MFS-EMMAUS organizira i mnogobrojne projekte podrške jetimskim porodicama kao što su izgradnja i rekonstrukcija kuća; jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata; kupovina školskog pribora, odjeće i obuće za jetime; organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu; organizacija iftara i podjele bajramskih paketa; podjela prehrambenih i higijenskih paketa; edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje; socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima; svakodnevne terenske aktivnosti kada posjećujemo jetimske porodice na kućnom pragu.

Pomoći djeci, koja su od društva dobrim dijelom zapostavljena, izmamiti osmijeh na njihovom licu, uljepšati im i olakšati svakodnevnicu, podstiče nas da budemo na usluzi što većem broju ove djece. Kontinuitet jednog ovakvog projekta ujedno je i najbolja pozivnica svima koji se mogu uključiti i pomoći kako bi se, ako ne sva, onda barem velika većina djece jetima obuhvatila nekim vidom pomoći, navodi se u saopćenju MFS – EMMAUS-a.

S tim u vezi, MFS-EMMAUS stoji na raspolaganju svim potencijalnim donatorima koji se žele uključiti u ovaj projekat kako bi zajednički pomogli što većem broju djece bez jednog ili oba roditelja.

Kako postati donator?

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here