Evropska komisija je danas usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”.

Kao što je predsjednik Jean Clauder Juncker najavio u svom govoru o stanju Unije 2017. Evropska komisija je danas usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”, potvrđujući evropsku budućnost regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Strategija jasno naznačava prioritete i oblasti zajedničke pojačane saradnje, baveći se konkretnim izazovima sa ​​kojima se suočava Zapadni Balkan, a posebno potrebu za temeljenim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Kredibilna perspektiva proširenja zahtijeva trajne napore i ustrajne reforme. Napredak na evropskom putu je objektivan proces zasnovan na zaslugama, ovisno o konkretnim rezultatima svake pojedinačne zemlje.

Evropska komisija je danas objavila šest vodećih inicijativa – konkretne aktivnosti koje će EU poduzeti tokom narednih godina kako bi podržala napore na transformaciji Zapadnog Balkana u oblastima od zajedničkog interesa. To uključuje inicijative za jačanje vladavine prava, pojačanu saradnju u oblasti sigurnosti i migracija kroz zajedničke istražne timove i Evropsku graničnu i obalsku stražu, proširenje Energetske unije EU na Zapadni Balkan, te snižavanje cijena roaminga i uvođenje širokopojasnih usluga u regionu. Strategija također naglašava potrebu da EU bude spremna da prihvati nove članice nakon što ispune kriterije.

“Danas potvrđujemo da su vrata naše Unije otvorena za Zapadni Balkan, kojeg EU već okružuje i da je naša ponuda iskrena. Sa novim pristupom, potkrijepljenim konkretnim mjerama, jačamo proces proširenja koji zauzvrat zahtijeva kredibilne napore i reforme, posebno na jačanju vladavine prava. Moramo raditi za dobrobit građana.”, naglasio je Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here