Na svjetskim tržištima su cijene nafte prošle sedmice pale sa najviših nivoa u tri godine, što je posljedica rasta proizvodnje u SAD-u i jačanja dolara, nakon što je sedmicama bio pod pritiskom.

“Cijene nafte našle su se pod pritiskom zbog rasta proizvodnje u SAD-u, ali i blagog oporavka dolarove vrijednosti prema košarici valuta. Uz to, tržište nafte trenutačno je malo precijenjeno, pa su neki ulagači odlučili povući dio zarade sa tržišta”, kaže Abhishek Kumar, analitičar u kompaniji Interfax Energy’s Global Gas Analytics.

Prethodnih sedmica cijene nafte su rasle, jer ih je podržavalo slabljenje dolara. Kako se cijena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može potaknuti potražnju za naftom, jer su njene cijene niže za kupce koji koriste druge valute.

No, nakon što je slabio šest sedmica zaredom i pao na najniže nivoe u tri godine, prošle sedmice je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, blago porastao, što je pritisnulo cijene nafte.

S druge strane, cijene nafte već duže vrijeme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru Organizacije izvoznika nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajat će najmanje do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Posljednji podaci pokazuju da se taj ugovor poštuje, a da potražnja za naftom raste.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here