rtvtk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ovog kantona, a razlog za izmjene postojećeg zakonskog rješenja je nepridržavanje pojedinih općinskih službi propisanih rokova za dodjelu novčanih podrški.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac izjavio je da izmjene ovog zakona najvećim dijelom podrazumijevaju zaštitni mehanizam na ažurnost i poštivanje rokova koji su predviđeni pravilnicima za općinske službe, koje rješavaju zahtjeve za ostvarivanje novčane podrške koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta.

Naveo je da je u ranijem periodu primijećena neažurnost i neodgovornost pojedinih općinskih službi, da su rješenja o novčanim podrškama dostavljale nakon isteka fiskalne godine što je usložnjavalo finansiranje novčanih poticaja.

Šarac je naglasio da izmjene ovog zakona ne podrazumijevaju dodatna finansijska sredstva u općinskim budžetima, niti se povećava obim poslovanja, kako je to navođeno u primjedbama tokom provedene javne rasprave o nacrtu ovog zakona.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here