B92

Autonomna vozila dolaze u različitim oblicima i sa različitim nivoima autonomije. Ono što poznajemo kao Teslin Autopilot označava se, naprimjer, kao nivo 2 ili 3, zavisno o inačici i funkcijama. Nivo 4 označava tehnologiju koja bi vozača lišila bilo kakve obaveze reagiranja ili upravljanja vozilom, čak i u većini kritičnih situacija, dok je ideal svih proizvođača nivo 5, potpuno autonomno vozilo u kojem postoje samo putnici.

Do nivoa pet još je dug put razvoja, ali četvrta se generacija ovakvih vozila već polako nazire. General Motors je upravo objavio kako će prve autonomne automobile sa naprednim mogućnostima samostalne vožnje početi testirati na cestama već sljedeće godine. Riječ je o unaprijeđenoj verziji električnog Chevrolet Bolta nazvanoj Cruise AV. Bit će to, prema GM-u, prvo vozilo spremno za serijsku proizvodnju koje će moći voziti sasvim autonomno, bez vozača, volana, papučica ili bilo kakvih manualnih kontrola.

Kako bi se ovakva vozila jednog dana mogla naći i na cestama potrebno će biti prilagoditi i regulativu. U SAD-u potpuno autonomni automobili tretirani su kao izuzeci i vlasti daju tek ograničen broj dozvola za njihovo testiranje. GM je već prijavio kako će 2019. godine na ceste biti spreman pustiti veći broj ovakvih vozila, pa su shodno tome zatražili i dozvole za njih 2.500 komada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here