Dino Čavkić, izvršni direktor kompanije Č.J. doo - Foto: Klix.ba

Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima kompanije Č.J., govori Dino Čavkić, izvršni direktor

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Čavkić: Poslovni ambijent u BiH u 2017. godini, sa tačke gledišta naše kompanije Č.J. d.o.o, čija je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, sklopnih elemenata i raznih tipova proizvoda od nehrđajućeg čelika i koja je 100 posto izvozno orijentirana kompanija u metalskoj branši, bio je vrlo nepovoljan.

Uposlenici kompanije Č.J. doo

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?
Čavkić: Najveći izazov u našem poslovanju bio je ogroman odliv radne snage iz BiH (naročito pogranična područja BiH -USK) kao i nestručna radna snaga koju proizvodi obrazovni sistem koji je u totalnom disbalansu sa potrebama privrede i realnog sektora u BiH. Također, izazov je bio i u povećanom opterećenju proizvodnje raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima, kao i novim zakonskim rješenjima po pitanju izmjena Zakona o radu, zakona o doprinosima, dohotku i dobiti. Takva zakonska rješenja dodatno opterećuju poslovanje, a rasterećenje nismo osjetili, mada podržavamo povećanje kontrole rada nacrno, što nas po konkurentnosti izjednačava sa kompanijama koje ne izmiruju svoje obaveze i koje su stvarale vrlo nelojalnu konkurenciju na tržištu.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Čavkić: Pored svih poteškoća s kojima se susrećemo, kompanija Č.J. će i u narednoj godini nastaviti povećavati proizvodnju za postojeće i za nove kupce iz EU. Uvodimo nove tehnologije koje imaju za cilj veći stepen finalizacije naših proizvoda, a samim tim i povoljniji položaj na tržištu. Konstantno upošljavamo novi kadar koji intenzivno obučavamo sa vlastitim stručnim kadrom i time radimo na održavanju i poboljšanju visokog stepena kvaliteta naših proizvoda i usluga.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here