Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je danas u Sarajevu da je otkazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH svega nekoliko sati prije njenog početka, neozbiljno.

Pojasnio je da nije korektno prema mnogim članovima ESV-a koji na sjednice dolaze iz udaljenih dijelova zemlje, kao i da je ovo otkazivanje neshvatljivo s obzirom na važnost tačaka današnjeg dnevnog reda.

Bjaramović je rekao da je na sjednici trebao biti razmatran Nacrt zakona o zaštiti na radu koji radnici čekaju godinama, te zahtjev SSSBiH da bude definisana najniža plata za 2018., koja po Općem kolektivnom ugovoru treba biti utvrđena do 30. novembra.

“Imamo pravo da sumnjamo da su zbog toga otkazane i ova i prethodna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća”, naglasio je Bajramović.

Iz Vlade FBiH ističu da je njihova delegacija, odnosno ministri koji su u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ranije obavijestili delegaciju Sindikata da ne mogu prisustvovati današnjoj sjednici zbog neizostavnih obaveza prema Fiskalnom vijeću, MMF-u i EBRD-u, što Sindikat ne prihvata.

Iz Vlade FBiH, također, napominju da im je žao što je došlo do odgađanja sjednice, te da su spremni da što prije bude dogovoren novi termin i da se razgovara o predloženim tačkama dnevnog reda.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here