Poslovnisvijet

Raspoloženje investitora je najpesimističnije još od vremena velike finansijske krize iz 2008. – 2009. godine, zbog čega žele da se uprave kompanija fokusiraju na stvaranje dugoročne vrijednosti umjesto kratkoročnog rasta zarade po dionici (earnings per share: EPS), otkriva deveta po redu godišnja anketa investitora koju je proveo The Boston Consulting Group.

Gotovo polovina svih ispitanih, njih 46 posto je pesimistično oko dioničkih tržišta u 2018. godini, što je dramatičan skok u odnosu na prošlu, 2016. godinu kad je pesimista bilo 32 posto ili 2015. kad je postotak pesimista iznosio tek 19 posto. Riječ je o najvišoj stopi pesimizma oko kretanja dioničkih tržišta još od 2007. godine, a 36 posto anketiranih je pesimistično oko potencijala tržišta u sljedeće tri godine, što je više nego udvostručenje u odnosu na prošlogodišnju anketu.

Gotovo deceniju nakon finansijske krize, gotovo 80 posto investitora očekuje kako bi sljedeća recesija mogla početi tokom sljedeće tri godine, a više od polovine očekuje kako bi nova recesija mogla početi tokom sljedeće dvije godine.

Očekivanja ulagača za ukupni povrat dioničkog ulaganja (total shareholder return) i dalje su se zadržala na rekordno niskom prošlogodišnjem nivou od 5,5 posto godišnje, što je i dalje najniži zabilježeni nivo otkad je BCG tu varijablu počeo anketno pratiti 2010. godine.

BCG je proveo anketu među 250 ulagača koji upravljaju s gotovo 500 milijardi dolara u periodu druge polovine oktobra i prve polovine novembra ove godine. U anketi su ispitani o svojim očekivanjima od globalne makroekonomske situacije, tržištima kapitala i sposobnosti kompanija koje prate ili u njih ulažu, da stvaraju novu vrijednost. Čak tri četvrtine ispitanika su bili portfolio menadžeri, od kojih 63 posto ulaže u SAD-u, a ostali globalno.

IZVORPoslovnisvijet.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here