U Poslovnom neboderu KONČARA održan je godišnji susret s predstavnicima medija. Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČARA, tom je prilikom govorio o poslovnim aktivnostima u 2017. i planu za narednu godinu. Istaknuo je neka od najvećih postignuća KONČARA u protekloj godini te se osvrnuo na ostala aktualna pitanja vezana uz poslovanje.

Plan poslovanja za 2018. poslovnu godinu

Društva Grupe KONČAR planiraju ostvariti prihode od prodaje proizvoda i usluga od 3.063,5 miliona kuna ili 11,2 posto više od procjene ostvarenja za 2017. godinu. Kada je u pitanju domaće tržište planira se ostvariti prihod od prodaje proizvoda i usluga od 1.355,1 milion kuna, što je 9 posto više od procjene ostvarenja u 2017. godini. Predviđeni prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inostranom tržištu iznosit će 1.708,4 miliona kuna, što je 13 posto ili 196,4 miliona kuna više od procjene za 2017. godinu.  Što se tiče novih poslova iznosit će 3.357,7 miliona kuna, od čega je 61 posto na inostranim tržištima. Investicije će iznositi 291,8 miliona kuna. Iznos se planira uložiti u proizvodna sredstva (81,7 miliona kuna ili 28 posto), u nekretnine (153,7 miliona kuna li 52,7 posto) te u okoliš, sigurnost, kvalitetu, energetsku učinkovitost i drugo (48 miliona kuna ili 16,5 posto). Najveći dio planiranih investicija (78 posto bit će finansirano iz vlastitih izvora sredstava).

Novi vizuelni identite kompanije

Grafički element ponavljanja oblika trokuta u multikolornoj paleti uz slogan “tradicija.znanje.odgovornost.” daju KONČARU značaj savremene i u budućnost okrenute kompanije, koja svojim novim imidžom komunicira poruke korporativnih vrijednosti KONČARA.

 

Dešavanja u 2017. poslovnoj godini

Procjena konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga društva Grupe KONČAR iznosi 2.755,7 miliona kuna. Poslovnu 2017. obilježio je rast prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu. Prodaja u izvozu procjenjuje se na 1.512 miliona kuna i veća je za 104,41 milion kuna ili 7,4 posto u odnosu na 2016. godinu. Deset najvažnijih tržišta tokom 2017. poslovne godine: Švedska, Njemačka, Finska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Kenija, Holandija, Salvador, Italija i Slovenija. Stanje ugovorenih poslova (otvorene obveze) na kraju decembra 2017. godine procjenjuje se na 3.289,3 miliona kuna, što je na nivou stanja na početku godine. Tokom 2017. godine u okviru plana restrukturiranja poslovanja Grupe KONČAR započeo je proces pripajanja tri društava koja djeluju na području proizvodnje opreme srednjeg i visokog napona. Pripajanjem se planira postići sinergija, i to putem koordinacije nastupa na tržištu, učinkovitijeg razvoja novih proizvoda te smanjenja troškova poslovanja. KONČAR je u 2017. godini učestvovao na ukupno 20 sajmova i skupova. Svih osam sajmova održani su u inostranstvu, u pet zemalja (Ujedinjeni Arapski Emirati, Bosna i Hercegovina, Švedska, Češka i Njemačka). Od 12 stručnih skupova pet je održano u Hrvatskoj, a sedam u inostranstvu (Maroko, Crna Gora, Slovenija, Srbija, BiH, Makedonija, Španjolska).

Kada su u pitanju zaposlenici kompanije Končar njihov broj na kraju 2017. godine bit će na nivou prošle godine – ukupno 3644 radnika. Prihodi od prodaje po zaposlenom iznose 756 hiljada kuna.  U KONČARU je zaposleno 36 doktora nauka i 47 magistra nauka, a trenutno je 34 zaposlenika na doktorskim studijima i 59 radnika na postdiplomskom.

Najvažniji poslovni događaji u 2017. godini

Kada je u pitanju tržište Hrvatske revitalizirana je crpna hidroelektrana CHE Fužine, završeni svi potrebni radovi, montaža i ispitivanje opreme te puštanje u probni rad agregata A na hidroelektrani HE Gojak, kao i elektro-postrojenja agregata B i C na hidroelektrani HE Ozalj 1, gdje se završetak ispitivanja opreme agregata A očekuje do kraja godine.

HE Brežice

U rad je puštena Hidroelektrana HE Brežice u Sloveniji za koju je KONČAR proizveo, isporučio i montirao tri generatora maksimalne trajne radne snage od 21,5 MVA sa sistemima uzbune i monitoringa agregata te pomoćnom opremom.

Završena je rehabilitacija hidroelektrana HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji. Za kupca HŽ Putnički prijevoz modernizirane su lokomotive serije 1142 s nizom savremenih tehničko-tehnoloških rješenja. U sklopu modernizacije je, između ostalog, sistem upravljanja i regulacije vozila zamijenjen je novim mikroprocesorskim upravljanjem, rekonstruirana je upravljačnica, implementirani su novi elementi za pneumatsku kočnicu te sistempraćenja.

Izgrađena transformatorska stanica TS 35/10(20) Brod, završena prva faza transformatorske stanice TS 35/20(10) kV Hrvace te je završena rekonstrukcija TS 35/10(20) kV Trokut u Hrvatskoj. U probni pogon je pušteno rasklopno postrojenje 110 kV Crpne stanice (CS) Buško Blato.

Projekti u razvoju

Prvi projekat koji je u razvoju je ekološki distributivni transformator objedinjuje sve aktualne ekološke zahtjeve tržišta EU. Transformator je opremljen sklopkom za regulaciju napona pod teretom, ima vrlo niske gubitke u skladu sa zahtjevima Uredbe Komisije (EU) br. 548/2014 – nivou 2, koja će stupiti na snagu 1. jula 2021. godine, vrlo nisku buku, smanjeno magnetnko polje, a punjen je ekološki prihvatljivim prirodnim esterom.

Zatim monitoring elektromagnetskih polja kroz sistem trajnog praćenja frekvencijskih pojaseva koje koriste javne i privatne kompanije u cilju emitiranja informacije. Uvid u stvarne vrijednosti zračenja, dostupan je lokalnim zajednicama. Na taj način zainteresirani građani mogu uporediti stvarne vrijednosti zračenja s nivoima koji su definirani  Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja.

Plug-and-play za SCADA aplikacije u elektroenergetskom u sistemu gdje su pokazane prednosti primjene norme IEC 61850 zajedno s mogućnošću korištenja posredničke tehnologije te na koji način je olakšano ubrzano uvođenje (plug-and-play integracija) novih distribuiranih izvora električne energije u SCADA aplikacije.

Visokonaponska prigušnica predstavlja optimalno rješenje za visokoimpedantno uzemljenje zvjezdišta u modernim HVDC postrojenjima (prijenosu električne energije visokonaponskom istosmjernom strujom). Zahvaljujući jedinstvenom konceptu otvorene jezgre, fleksibilnošću svojih karakteristika proširuje mogućnosti u projektiranju HVDC postrojenja.

“SafeTRAM – Sistem za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog željezničkog saobraćaja”, projekt KONČAR –  Instituta za elektrotehniku, kojemu je partner Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Institut je za finansiranje dobio bespovratna sredstva iz EU fondova, a cilj projekta je razviti inovativni sistem povećanja sigurnosti vožnje koji će u tramvajski saobraćaj implementirati niz funkcija, čime će se znatno smanjiti broj nesreća.

Regulirani izvor izmjeničnog napona i frekvencije (KonLab) služi za napajanje i regulaciju izmjeničnih ispitnih krugova napona promjenjivog iznosa i frekvencije. Posebno se primjenjuju kod ispitivanja energetskih i mjernih transformatora.

Započeo Program digitalne transformacije, sastavljen od niza projekata koji će promijeniti načine poslovanja u ključnim segmentima i proizvodnim cjelinama.  Održan je ciklus obrazovanja za vodeće ljude u društvima Grupe KONČAR kako bi se upoznali sa značenjem, mogućnostima i ciljevima projekta koji će se provoditi u više faza u saradnji s relevantnim partnerima za pojedina područja, na temelju primjene novih tehnologija u proizvodnji i poslovnim procesima.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here