steemit.com

Južna Koreja zabranila je u srijedu finansijskim institucijama trgovanje virtualnim valutama poput bitcoina čiju je vrijednost u posljednje vrijeme katapultirao val špekulativnih kupovina malih ulagača, među kojima su mnogi upravo iz te azijske zemlje.

Južna Koreja postala je centar trgovanja kripto valutama i na tu zemlju danas otpada 20 posto svjetskih transakcija bitcoinom.To je deset puta više od udjela Južne Koreje u svjetskoj privredi.

Procjenjuje se da oko milion građana Južne Koreje, mnogi među njima mali ulagači, posjeduje bitcoione, a potražnja je tako velika da su cijene oko 20 posto više nego u SAD-u, najvećem tržištu te kripto valute.

Cijene bitcoina poskočile su ove godine širom svijeta, s manje od hiljadu dolara u januaru na 17.000 dolara u ovoj sedmici.

Prošle je sedmice bitcoin debitirao i na tradicionalnim berzama – terminski ugovori u toj digitalnoj valuti uvršteni su u ponudu američke Chicago Board Options Exchange (Cboe). Očekuje se da će se od iduće sedmice njime početi trgovati i na Chicago Mercantile Exchangeu.

Nakon te objave cijene bitcoina na Bithumbu, najvećoj platformi za trgovanje bitcoinima u Južnoj Koreji, pale su gotovo pet posto.

 

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here