nafte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, drugu sedmicu zaredom, jer bi povećana proizvodnja u SAD-u mogla narušiti nastojanja OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača usmjerena na uravnoteženje ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice pala  0,5 posto, na 63,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 57,35 dolara.

Podršku cijenama i dalje pruža nedavna odluka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela o produženju dogovora o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 miliona barela dnevno do kraja 2018. godine.

Dogovor je postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedio je do kraja marta iduće godine, da bi nedavno taj dogovor bio produžen do kraja 2018.

Pozitivno je na tržišta uticao i podatak o rastu kineskog uvoza sirove nafte na 9,01 miliona barela dnevno, što je dosad zabilježeno samo jednom u historiji.

Zahvaljujući tome, procjenjuje se da će se ove godine Kina naći ispred SAD-a kao najveći uvoznik nafte u svijetu.

Američka investicijska banka Jefferies procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2018. porasti za 1,5 miliona barela dnevno, ponajviše zahvaljujući 10-postotnom rastu potražnje u Kini.

Dodatnu podršku cijenama pružila je najava štrajka u Nigeriji, najvećoj izvoznici nafte u Africi.

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla je prethodne sedmice za 25.000 barela dnevno, na ukupno 9,7 miliona barela, što je njen najviši nivo od 1970.-ih godina i blizu nivoa proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije.

 

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here