Evropska industrija osiguranja, sa udjelom od 35 posto globalnog tržišta, najveća je na svijetu. Prosječna premija po glavi stanovnika najviša je u velikim finansijskim centrima i skandinavskim zemljama, u kojima dominira životno osiguranje, dok je u zemljama centralni i istočne Evrope premija dosta niža od evropskog prosjeka. U tu “drugu ligu“ industrije osiguranja spada i Bosna i Hercegovina, u kojoj, s obzirom na veličinu tržišta i ukupnu ekonomsku moć zemlje, djeluje relativno veliki broj osiguravajućih kuća, ali se opće tržišno stanje gotovo ni u jednom segmentu ne može mjeriti evropskim aršinima.

“Prema statističkim podacima, sa 30. septembrom 2017. godine, tržište bilježi rast od 8,08 posto. Ovaj rast baziran je na rastu premije neživotnog osiguranja od 7,63 posto i rastu premije životnog osiguranja od 9,92 posto.

Uz standardan porast u segmentu životnih osiguranja, primjetan je visok rast u oblasti osiguranja od odgovornosti za motorna vozila. Porast premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila rezultat je dosljedne primjene bonus malus sistema, koji je na snazi od 2015. godine, ali su rezultati dosljedne primjene ovog sistema vidljivi i danas. Veliki broj društava za osiguranje u svom portfelju imaju ovu vrstu osiguranja sa učešćem većim od 60 posto, pa će biti zanimljivo vidjeti  u narednom periodu u kojem smjeru će se kretati društva za osiguranje“, ističe u izjavi za Business magazine Aida Imamović, šefica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, finansije, statistiku i aktuarstvo Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje gdje su najizraženija “uska grla” bh. industrije osiguranja, posebno u kontekstu primjene evropskih tržišnih pravila i standarda, ona konstatira da je u BiH u prvom redu problematično to što “u ekonomskoj situaciji kakva vlada u zemlji već dvije godine postoji zastoj u izgradnji Koridora Vc, a nedostatak investicija odražava se na razvoj zemlje, ali i na razvoj tržišta osiguranja“. Kao poseban problem karakterističan za BiH ona izdvaja manjak svijesti o potrebi osiguravanja.

“Vlasti u BiH do sada nisu prepoznale ulogu i značaj osiguranja u razvoju zemlje. Generalno, postoji problem sa osiguranjem od velikih katastrofalnih događaja, kao što su poplave, požari i slično, gdje je, po uzoru na  rješenja u nekim zemljama okruženja, potrebno razmisliti o uvođenju nekog vida obaveznog osiguranja.

Problem sa kojim se Agencija suočava i problem sa kojim će se BiH morati ozbiljno pozabaviti prilikom ispunjavanja uslova na putu ka evropskim integracijama jeste zasigurno usklađivanje propisa u Bosni i Hercegovini međusobno, kao i sa propisima Evropske unije“, upozorava Imamović.

Na sličan način stanje na domaćem tržištu osiguranja posmatraju i njegovi direktni učesnici. Uz konstataciju da “tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini spada u nerazvijenija u Evropi“, Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, napominje da se to posebno odnosi na činjenicu da u portfelju osiguranja i dalje dominira obavezno osiguranje od odgovornosti za motorna vozila.

“Iako imamo pozitivan trend rasta premijskog prihoda, on se odnosi u najvećoj mjeri na osiguranja vezana za vozila“, objašnjava Čengić, uz opasku da su ujedno i najveći problemi u kontekstu uređenja tržišta prisutni upravo u tom segmentu, što je prepoznala i Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH, koja je, zbog indicija o učestalim zloupotrebama u oblasti obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, u maju ove godine pojačala kontrolu zakonitosti poslovanja društava za osiguranje u FBiH.

“Iz Agencije je najavljeno da će od početka naredne godine krenuti u uređenje i ostalih vrsta osiguranja, kako bi ovaj segment finansijskog tržišta što više približili trendovima koje donose direktive i propisi EU iz oblasti osiguranja. Ono što nas ohrabruje je i činjenica da je novoizabrani Stručni savjet Agencije izrazio interes za saradnju sa Udruženjem, s ciljem da se uspostave jedinstveni i pravični uslovi i pravila ponašanja za sve učesnike na tržištu osiguranja..

Ono što je ključno pitanje za dalji razvoj tržišta osiguranja u cjelini je podizanje svijesti o značaju osiguranja kod svih slojeva stanovništva, odnosno pružanje potpunih informacija i aktivan rad na razumijevanju važnosti zaštite vrijedne imovine te samih građana od rizika kojima su izloženi. Udruženje planira tokom naredne godine poduzeti niz edukativnih aktivnosti na popularizaciji osiguranja i širenju informacija koje će pomoći građanima da shvate koliko je bitno imati osiguranje i biti osiguran“, najavljuje Čengić.

Ono u čemu se slažu svi tržišni akteri, jeste da je postojeći broj osiguravajućih društava u BiH prevelik. U skladu  tim, oni pozitivno gledaju na akvizicije izvršene u posljednjih nekoliko mjeseci – Grawe osiguranje u martu je preuzelo 95 posto udjela u VGT osiguranju Visoko, austrijska Vienna Insurance Group (VIG) dogovorila je puno preuzimanje Merkur osiguranja, a u novembru je potpisan ugovor o kupovini dionica Zovko osiguranja od strane Bosna-Sunce osiguranja, članice grupe AGRAM, čime je došlo do popriličnog tržišnog okrupnjavanja od kojeg se očekuju i značajni benefiti za klijente osiguravajućih kuća koje posluju u BiH.

“O efektima akvizicija na tržištu još uvijek je rano govoriti, ali s obzirom na potrebu uređenja tržišta, na način da bude efikasno i razvijeno u skladu sa evropskim pravilima, u narednom periodu možemo očekivati da će doći do smanjenja broja društava za osiguranje na tržištu, liberalizacije tržišta, kvalitetnije usluge za klijente, povećanje efikasnosti u isplati odštetnih zahtjeva i šire ponude za pokrivanje različitih rizika od strane društava za osiguranje.

Broj društava za osiguranje u BiH u narednom periodu će se neminovno smanjiti i iz razloga što prema novom Zakonu o osiguranju u Federaciji BiH, koji je stupio na snagu 6. aprila 2017. godine, osiguravači moraju udvostručiti visinu kapitala nakon isteka perioda od pet godina, pa će biti interesantno vidjeti koliko će društava za osiguranje u Bosni i Hercegovini nakon svih ovih dešavanja ostati na tržištu“, pozdravlja ovaj proces Imamović, baš kao i Čengić, koji je uvjeren da će navedene akvizicije “pozitivno uticati na opći ambijent, jer sva tri društva koja su izvršila akvizicije dolaze iz sistema i korporacija koje već uveliko primjenjuju evropsku regulativu na polju osiguranja“.

“U tom smislu, ovaj proces trebao bi rezultirati kvalitetnijom i raznovrsnijom ponudom usluga osiguranja, osnaživanjem unutrašnjih kapaciteta ovih društava, odnosno jačanjem fondova za isplatu šteta, te samim tim i većim stepenom povjerenja osiguranika u osiguranje kao djelatnost“, poručuje Čengić.

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here