akcize duhana

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIB) BiH u narednim danima bi trebalo da pokrene određene aktivnosti u pravcu izmjene Zakona o akcizama koje će ublažiti ili privremeno zaustaviti rast akciza na duhanske proizvode, a samim tim i njihovu cijenu.

Sve to radi se u svrhu usporavanja dalje erozije legalne prodaje duhanskih proizvoda, a čime bi se i obezbijedilo normalnije poslovanje proizvođača, distributera, maloprodajnih trgovina i svih onih koji su u ovom lancu. Također, pretpostavlja se da bi se dio građana vratio kupovini cigareta na legalnom tržištu.

Da je UIO prepoznala problem nelegalnog tržišta duhana i da je spremna da reaguje, moglo se čuti i na okruglom stolu, koji je Ekonomski fakultet u Sarajevu organizovao o borbi protiv sive ekonomije. Jedan od zaključaka ukazuje kako je najvažniji pokretač nelegalne prodaje u pravilu previsoko poresko opterećenje, a to je naročito izraženo kod proizvoda koji su oporezivani akcizama, poput goriva i cigareta.

Procjene pokazuju kako budžet BiH zbog crnog tržišta duhana gubi više od 200 miliona KM godišnje, a veliku štetu trpe i proizvođači, distributeri i prodavači.

IZVORNezavisne novine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here