Udruženje poslodavaca FBiH: Neoporezivi dio dohotka podići na 1.000 KM

Udruženje poslodavaca FBiH predlaže da se stopom od 10 posto oporezuje godišnja plaća između 12.000 i 15.000 KM, stopom od 15 posto plaća između 15.000 i 24.000 KM, a sve više od 24.000 KM godišnje sa 20 posto

601
mladen

Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine trenutno su u fokusu dva aktuelna zakona: zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak.

Do sada je o ovim zakonima održano šest javnih rasprava, slijede još četiri i sredinom novembra bi trebali biti kristalizirani zaključci.

„Zakon o doprinosima ima svojih pozitivnih strana, nema više obračuna doprinosa na plaću i iz plaće što pojednostavljuje način obračuna i plaćanja doprinosa. Djelomično se smanjuje siva ekonomija. Ali je loše što, iako se stalno govori o neutralnom efektu na budžet i vanbudžetske fondove, naši proračuni govore da će doći do povećanja budžeta za jedan do dva posto. Poslodavci traže rasterećenja postojećih opterećenja na rad i u tome imamo podršku na lokalnom nivou i od akademske zajednice“, naglašava Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Kada je u pitanju oprorezivanje dohotka, UPFBiH je izašlo sa svojim prijedlogom prema kome bi došlo do povećanja neoporezivog dijela plaće uz uvođenje tri stope oporezivanja.

„Naš prijedlog je da neoporezivo bude 1.000 KM, odnosno 12.000 KM godišnje. Da se stopom od 10 posto oporezuje godišnja plaća između 12.000 i 15.000 KM, stopom od 15 posto plaća između 15.000 i 24.000 KM, a sve više od 24.000 KM godišnje sa 20 posto. Na taj način bismo potaknuli potrošnju, što bi u konačnici generiralo rast prihoda od indirektnih i direktnih poreza“, ističe Pandurević.

Prema njegovim riječima prijedlozi ili rješenja koja su  ponuđena poslodavcima od strane Vlade FBiH  i o kojima se razgovaramo su takve prirode da jednom, vrlo malom dijelu članstva UPFBiH odgovaraju.

„Radi se o onim kompanijama ili djelatnostima čiji uposlenici imaju visoke plaće. Drugi, kojih je više od 80 posto i koji imaju niske plaće, uključujući kompletnu djelatnost ugostiteljstva, turizma, građevine, trgovine, drvna  industrija, drumski saobraćaj i obrt bit će najviše oštećeni.  U Ministarstvu kažu da poslodavci neće biti opterećeni. I zaista, rješenja koja su ponuđena ne idu direktno na teret poslodavca, već na teret radnika. Međutim, svi zaboravljaju da poslodavac mora voditi računa o svom radniku i ne može tek tako reći da će mu smanjiti plaću za 80 KM, koliko država uzima. Radnici će u tom slučaju biti nezadovoljni, radit će slabije i pravit će više škarta, trošiti više energije, a konkurentnost, koja ionako nije dobra, bit će još slabija, tako da su poslodavci prinuđeni ili da taj teret preuzmu na sebe ili da ga podijele s radnicima. U određenom broju slučajeva to nije pitanje izbora, već mogućnosti poslodavca“, ističe  Pandurević.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here