U BiH predstavljeni novi Peugeot modeli 308 i 5008

Novi SUV Peugeot 5008 s modelima Peugeot 308 i 3008 dijeli platformu EMP2 i najnoviji motor Euro 6.1.

561

Jučer su u Banja Luci medijima predstavljeni novi Peugeot modeli, a riječ je o 308 i 5008 modelima. Business Magazine uskoro će imati priliku testirati oba modela, te vam detaljno donijeti naša iskustva sa svaki model pojedinačno.

Novi PEUGEOT 308, tehnološka ofenziva

Peugeot je počeo sa drugim dijelom priče svog najprodavanijeg modela, koji je od lansiranja do danas proizveden već u više od 760.000 primjeraka. Novi Peugeot 308 je predstavnik najnovije sage, čiji motiv je neprestana težnja ka izvrsnosti.

Potpuno novi Peugeot 308 je sa svojim najnovijim tehnologijama, koje su spojene u novoj izvedbi sa još izražajnim slogovnim potezima, jedan od glavnih graničnika u prodoru marke Peugeot na tržište vozila višeg cjenovnog razreda.

Napredna ponuda funkcija za uspostavljanje veze, koje su odlučno usmjerene u budućnost, od sada je još bogatija zahvaljujući sistemu Mirror Screen. Naime, ugrađeni telematski sistem je dobio ekran s kapacitativnom tehnologijom i povezivom 3D navigacijom.

Novi Peugeot 308 je opremljen svim sistemima za pomoć u vožnji koji su nedavno bili predstavljeni s novim sportskim terenskim vozilima, Peugeotom 3008 i Peugeotom 5008. Sa ovim novim sistemima se više nego očito svrstava među najkonkurentnije modele na tržištu.

Za novog Peugeota 308 je od sada dostupna ponuda pogonskih sklopova kakvih do sada u njegovom segmentu još nije bilo. Novi 8-stepeni automatski mjenjač, koji se ugrađuje zajedno s dizelskim motorom BlueHDi 180 S&S, i inovativni dizelski motor BlueHDi 130 S&S, koji uveličavaju vozne karakteristike novog Peugeota 308. Sa svojim učinkovitim novim motorima Peugeot prijevremeno ispunjava zahtjeve emisijskog standarda Euro 6.c sa novim sistemima protiv zagađivanja za benzinske i za dizelske motore.

Novi Peugeot 5008 – SUV u sasvim novom svjetlu

Naziv ostaje isti, ali koncept je u potpunosti jedinstven: novi Peugeot 5008 osvaja novo područje – područje velikih SUV-ova sa sedam mjesta u segmentu C. Na tom obećavajućem tržištu, koncept novog SUV Peugeot 5008 donosi trostruki izazov: nastaviti razvoj Marke i podići je u viši cjenovni razred, postati vozilo prisutno na svjetskom nivou i ostvariti međunarodni uspjeh, te postati vodeće vozilo u segmentu velikih SUV-ova sa sedam mjesta u segmentu C.

U unutrašnjosti se nalazi Peugeot i-Cockpit® najnovije generacije, taj inovativni, gotovo futuristički koncept putnike u vozilu odvodi u originalan i visokokvalitetni svijet pun iznenađenja. Osim kompaktnog upravljača i velikog dodirnog zaslona od 8″, novi Peugeot i-Cockpit® serijski nudi i izvanredni digitalni prikaz u visini očiju visoke rezolucije, do 12,3″ s animacijama i zadivljujućim izgledom.

Osim toga, novi SUV Peugeot 5008 s međuosovinskim razmakom od 2,84 m nameće se kao najprostraniji SUV u segmentu C! Ukupna dužina vozila (4,64 m) i dalje je uravnotežena. Iako je 19 cm veći od novog SUV Peugeot 3008 i 11 cm od prethodnog modela 5008, vanjske dimenzije novog SUV Peugeota 5008 i dalje su jedne od najkompaktnijih među vozilima velikog obima u segmentu C. Ta dodatna dužina pogoduje unutarnjoj prostranosti, čime je optimirana učinkovitost konstrukcije. Novi Peugeot 5008 zasigurno je SUV, ali je inovativan zahvaljujući jedinstvenoj konfiguraciji na tržištu koja obuhvata: tri zasebna jednaka sjedišta koja su podesiva po dužini i nagibu te sklopiva sjedišta u drugom redu, dva zasebna i sklopiva sjedišta u trećem redu koja se mogu izvaditi, te najveći obim prtljažnika u kategoriji sa 780 dm3 prema normi VDA 210 (1060 l).

Novi SUV Peugeot 5008 također nudi mogućnost sklapanja prednjeg suvozačevog sjedišta (utovar predmeta dužine do 3,20 m) te ima i poklopac prtljažnika s funkcijom pristupa bez ruku.

Već je na prvi pogled jasno: novi Peugeot 5008 je SUV! Ima sva obilježja SUV-a: dug i vodoravan poklopac motora, okomit prednji kraj, podignutu bočnu liniju karoserije… Zanosan, snažan i upečatljiv dizajn. Zahvaljujući jednakoj visini (1,64 m s krovnim nosačima) krasi ga vitka i vrlo dinamična silueta. Sprijeda se nalazi jedinstvena maska s kromiranim krilcima, dok se straga ističe sjajna crna letvica i LED svjetla opalnoga sjaja u obliku linija koje su svojstvene identitetu najnovije generacije SUV-ova Marke.

Novi SUV Peugeot 5008 s modelima Peugeot 308 i 3008 dijeli platformu EMP2 i najnoviji motor Euro 6.1. Na tom su tržištu sve izvedbe motora, bilo benzinske ili dizelske, Best in Class u pripadajućim kategorijama snage! Emisija CO2 tako iznosi od 115 g/km za gamu benzinskih motora i već od 105 g/km za gamu dizelskih motora.

Taj novi Peugeot pravi je poziv na putovanje uz izvrsnu zvučnu izolaciju i brojnu opremu za udobnost: pneumatski masažni sustav s osam masažnih točaka na prednjim sjedištima, sistem Hi-Fi Premium FOCAL®, panoramski krovni otvor itd. Svojim putnicima također nudi najbolju stalnu povezanost zahvaljujući funkciji Mirror Screen i navigacijski sistem 3D (TomTom® Traffic).

Novi SUV Peugeot 5008 odlikuje se čitavim nizom sigurnosne opreme (Advanced Driver Assistance Systems) u seriji ili u opciji ovisno o zemlji.

Gama je dostupna u pet nivoa opreme: tri nivoa komercijalne opreme (Access, Active i Allure) te opremi GT Line i opremi GT. Ta je oprema za novi SUV Peugeot 5008 savršeno usklađena sa strategijom koju je Marka razvijala posljednjih deset godina.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here