Alkaloid zabilježio povećanje konsolidovane prodaje za 9 posto

Također povećan je i konsolidovani neto profit za 11 posto, te prodaja u Velikoj Britaniji od 2,1 milion eura u periodu januar – juni 2017.

443

Alkaloid AD Skopje ostvario je pozitivne finansijske rezultate u periodu januar – juni 2017., pokazuje nerevidirana pojedinačna i nerevidirana konsolidovana bilansa uspjeha.

U periodu januar – juni ukupna konsolidovana prodaja iznosila je 73,9 miliona eura što predstavlja povećanje za 9 posto u odnosu na isti period prošle godine. Konsolidovana prodaja na domaćem tržištu porasla je za 7 posto, dok je ukupni konsolidovani izvoz kompanije povećan za 10 posto. Od ukupne konsolidovane prodaje 39% realizirano je na domaćem tržištu, a 61 posto na inostranim tržištima.

Analiza po regijama pokazuje da se od ukupne konsolidovane prodaje u zemljama Jugoistočne Evrope realiziralo 32 posto, u Rusiji i Zemljama nezavisnih država 7 posto, 21 posto je ostvareno u zemljama Zapadne Evrope (EU i EFTA), dok je na ostalim tržištima ostvareno 1% od ukupne konsolidovane prodaje. Značajan porast zabilježen je u Velikoj Britaniji, gdje je ostvarena prodaja od 2,1 milion eura i u Mađarskoj, gdje prodaja iznosi 0,2 miliona eura – što za oba tržišta znači povećanje 18 puta u odnosu na isti period prošle godine. Porast prodaje također zabilježen je na slijedećim izvoznim tržištima: Rusija – 24 posto, Rumunija – 52 posto, Slovenija – 24 posto, Ukrajina – 33 posto, Crna Gora – 17 posto itd.

Analiza ukupne konsolidovane prodaje po vrsti proizvoda pokazuje da najbolju prodaju ostvaruju proizvodi iz segmenta farmacije sa 84 posto, gdje na OTC lijekove otpada 21 posto, na lijekove za kardiovaskularna oboljenja 16 posto, na antibiotike 14 posto, na lijekove za neurološka oboljenja 13 posto, itd. Sektor hemije, kozmetike i bilja u ukupnoj konsolidovanoj prodaji učestvuje sa 16 posto, tačnije hemija sa 3 posto, kozmetika sa 10 posto i bilje sa 3 posto.

Konsolidovana dobit, prije odbijanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), iznosi 10,9 miliona eura i povećana je za 12 posto, dok je konsolidovani neto profit, koji iznosi 5,9 miliona eura, povećan za 11 posto.

Ukupna ulaganja ove kompanije u dugoročna sredstva za period januar – juni 2017. godine iznose 5,3 miliona eura.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here