Naslovnica Vijesti Svijet Jack Ma izgubio kontrolu nad Ant Group

Jack Ma izgubio kontrolu nad Ant Group

Kineski milijarder i magnat Jack Ma predate će kontrolu nad fintech gigantom Ant Group nakon što je Komunistička partija počela reorganizaciju tehnološkog sektora. Kompanija je u subotu saopštila da restrukturira vlasničku strukturu tako da “nijedan dioničar, sam ili zajedno s drugim stranama, neće imati kontrolu nad Ant Group”.

10

Ma je ​​indirektno kontrolisao 53,46 posto dionica Ant grupe. Ali sada će nakon prilagođavanja imati samo 6,2 posto glasačkih prava, navodi se u saopštenju.

“Restrukturiranje se sprovodi kako bi se dodatno poboljšala stabilnost naše korporativne strukture i održivost našeg dugoročnog razvoja”2023 navodi se u saopštenju Anta.

Deset pojedinaca – uključujući osnivača, rukovodstvo i osoblje – „nezavisno će vršiti svoja glasačka prava“, navodi se.

Andrew Collier rekao je za Al Jazeeru da Peking ima dva problema s Maom. Collier je objasnio da je Ma “veoma popularan milijarder koji kontroliše dvije velike kompanije” i da je počeo da se takmiči sa nekim državnim bankama u Kini koje su “kičma ekonomije”.

“Iz ta dva razloga, mislili su da je prijetnja i smjenjuju ga.”

Ant upravlja Alipayom, najvećom svjetskom platformom za digitalno plaćanje, koja se može pohvaliti stotinama miliona mjesečnih korisnika u Kini i šire.

Maovo ustupanje kontrole dolazi u trenutku kada se Ant bliži završetku dvogodišnjeg regulatornog restrukturiranja, a kineske vlasti spremne su da izreknu kaznu od više od milijarde dolara kompaniji, izvijestila je novinska agencija Reuters u novembru.

U govoru na samitu u Šangaju, tajkun je rekao da banke posluju sa mentalitetom “zalagaonice” i optužio finansijske nadzorne organe da guše rast.

Očekivana kazna dio je sveobuhvatnog obračuna Pekinga sa tehnološkim gigantima u zemlji u posljednje dvije godine, koji je smanjio stotine milijardi dolara njihovih vrijednosti i smanjio prihode i profit.

No, kineske vlasti su posljednjih mjeseci ublažile svoj ton usred napora da se ojača ekonomija od 17 biliona dolara koja je teško pogođena pandemijom COVID-19.

“S obzirom da je kineska ekonomija u vrlo nezavidnoj situaciji, vlada želi da signalizira svoju posvećenost rastu, a tehnološki, privatni sektori su ključni za to, kao što znamo”, rekao je Dankan Klark, predsednik savetodavne kompanije za investicije BDA China.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here