BM istražuje: Hrvatska ne može zaustaviti proces izvoza pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU

Odluka Evropske komisije od 25. januara donesena je natpolovičnom većinom, odnosno za nju je glasalo 27 zemalja, a jedna je bila protiv

109
Izvoz pilećeg mesa u EU

Da bi kompanje iz Bosne i Hercegovine započele izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije treba proći 40 do 55 dana, od dana kada je Evropska komisija donijela odluku o uvrštavanju naše zemlje na listu onih država koje mogu meso peradi plasirati u EU, povrdio je za Business Magazine Edin  Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor firme Madi iz Tešnja.

Lista kompanija

On ističe da je odluka Evropske komisije od 25. januara donesena natpolovičnom većinom, odnosno da je za nju glasalo 27 zemalja, a jedna je bila protiv. Na naše pitanje da li je u pitanju Hrvatska, Jabandžić je odgovorio potvrdno.

Edin Jabandžić„Protiv je bila jedino Hrvatska, ali ona ne može zaustaviti proces. Naime, sada se čeka objava odluke u Službenom glasniku EU, nakon što je prema automatuzmu objave sve zemlje članice u svojim službenim glasnicima. Hrvatska može samo to prolognirati za sedam dana“, ističe Jabandžić.

Ured za veterinarstvo BiH će, nakon procedura koje su provedene, dostaviti Evropskoj komisiji listu kompanija kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u EU.

Zahtjevni standardi

Kako nam je kazao Jabandžić, to su Madi, Akova, Brovis i Argeta, kompanije koje su prošle sisitem kontrole i uskladile proizvodnju sa strogim zahtjevima i standardima koji su pred njih bili postavljeni.

„Ostale kompanije koje se bave proizvodnjom pilećeg mesa u BiH, nastavit će usklađivanje standarda sa standardima koje postavljaju Evropska komisija i Evropska unija“, kaže Jabandžić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here