WhatsApp billioner Jan Koum planira napustiti Facebook

Ovo nije prvi slučaj prijavljenih tenzija između cofoundera WhatsApp-a i njegove matične kompanije. Tokom skandala Cambridge Analytice u martu, koji je otkrio da je londonska firma za podatke pokupila Facebook podatke od čak 87 miliona korisnika, Brian Acton je tweetao u podršci pokretu #DeleteFacebook.

334

WhatsApp billioner suosnivač Jan Koum najavio je u ponedjeljak putem svog Facebook naloga da će napustiti kompaniju, četiri godine nakon što je Facebook kupio messenger aplikaciju koju je sagradio sa Brian Actonom za 22 milijarde dolara u gotovini i zalihama.

“Prošlo je skoro deceniju od kako smo Brajan i ja započeli WhatsApp, i to je neverovatno putovanje sa nekim od najboljih ljudi. Ali, vreme je da nastavim dalje “, napisao je Koum. “Odlazim u vrijeme kada ljudi koriste WhatsApp na više načina nego što sam mogao zamisliti … Još uvijek ću navijati WhatsApp-a – samo spolja. Hvala svima koji su omogućili ovo putovanje. ”

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg odgovorio je sa komentarima zahvalnosti kao i sa priznanjem ključnog identiteta WhatApp-a o očuvanju privatnosti i sigurnosti korisnika. “Zahvalan sam svemu što ste uradili kako biste pomogli povezivanju svijeta i svega što ste me naučili, uključujući o enkripciji i njegovoj sposobnosti da preuzmu vlast od centralizovanih sistema i vratite je u ruke ljudi”, napisao je Zuckerberg. “Te vrijednosti će uvijek biti u srcu WhatsApp-a.”
Odgovor Zuckerberga dolazi usled izveštaja u The Washington Postu da Koum napušta Facebook zbog pokušaja društvene mreže da pristupi korisničkim podacima WhatsApp-a i oslabi svoj end-to-end encryption potpis. Predstavnici WhatsApp-a nisu davali komentare na ove navode.

Ovo nije prvi slučaj prijavljenih tenzija između cofoundera WhatsApp-a i njegove matične kompanije. Tokom skandala Cambridge Analytice u martu, koji je otkrio da je  londonska firma za podatke pokupila  Facebook podatke od čak 87 miliona korisnika, Brian Acton je  tweetao u podršci pokretu #DeleteFacebook.

Koumovi planovi nakon Facebook-a ostaju nejasni, mada je rekao da će uzeti malo vremena “da radi stvari koje uživa izvan tehnologije, kao što su sakupljanje rijetkih Porschea, rad na automobilima i igranje vrhunskog frizbija”

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here