Na najvećem evropskom međunarodnom sajmu medicinskih tehnologija – MEDICA 2017., koji je protekle sedmice održan u njemačkom Düsseldorfu, samoborska kompanija Klimaoprema je predstavila neurohirurški robot Ronnu.

Radi se o zajedničkom projektu Klimaopreme, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, te Kliničke bolnice Dubrava.

Klimaoprema je dugogodišnji i renomirani izlagač na tom sajmu, te je i zbog toga ova prezentacija, ističu, pobudila ozbiljan interes stručne javnosti i potencijalnih kupaca. Samoborci saradnjom s Fakultetom strojarstva, unazad nekoliko godina, žele povećati svoje kompetencije na robotizaciju proizvodnje, te na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima.

“Povezivanje industrijskih i naučnih resursa pridonosi stvaranju inovativnih proizvoda koji imaju direktan uticaj na smanjenje troškova proizvodnje, uštedu energije, smanjenje emisije štetnih plinova, kao i druge društvene dobrobiti”, kažu u Klimaopremi.

Samoborska kompanija je globalno prepoznata po svojoj tehnologiji čistih prostora i operacijskih dvorana, te je u tom smislu povezana s robotom Ronna i kao proizvodom i kao uslugom.

Klimaoprema je u Düsseldorfu predstavila savremenu operacijsku dvoranu s antibakterijskim zidovima i stropovima, operacijskim i strujnim stropom. Unutar operacijske dvorane nalazio se dvoručni robot Ronna koji je simulirao preciznu stereotaktičku neurokiruršku operaciju.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here